Latvijas ekspozīcija Venēcijas biennālē izpelnījusies starptautisku atzinību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Starptautiskais kultūras ziņu portāls „Blouin Artinfo” iekļāvis Latvijas ekspozīciju „North by Northest” („Ziemeļi-Ziemeļaustrumi”) sarakstā starp piecām nacionālajām ekspozīcijām Venēcijas biennāles Arsenāla teritorijā, kuras ir noteikti jāredz un ir ieteicams apmeklēt, lsm.lv informē „kim? Laikmetīgās mākslas centra” informācijas koordinatore Dita Birkenšteina.

Venēcijas biennāles 55. Starptautiskā mākslas izstāde norisināsies līdz 24. novembrim. Latviju Venēcijas biennāles 55. Starptautiskajā mākslas izstādē pārstāv mākslinieki Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis. Savukārt sadarbībā ar Ņujorkas mākslas telpu „Art in General” Latvijas dalību organizē „kim? Laikmetīgās mākslas centrs”, kas uzvarēja Kultūras ministrijas rīkotajā konkursā.

Prestižajā informācijas portālā „Blouin Artinfo” tiek apkopota informācija no visas pasaules par jaunākajām aktualitātēm dažādās kultūras nozarēs - vizuālajā mākslā, teātrī, arhitektūrā, dizainā un modē. Portāls ir vērsts uz plašu starptautisku auditoriju, bet tam ir arī lokālie, piemēram, Austrālijas, Kanādas, Meksikas, Ķīnas, Korejas, Japānas, Krievijas, Francijas un citu valstu izdevumi.

Latvijas ekspozīcija izpelnījusies arī citu ārzemju mediju interesi un vairakkārt novērtēta biennālei veltītajās recenzijās, piemēram, Itālijas, Ungārijas, Vācijas un citu valstu plašsaziņas līdzekļos, kā arī guvusi mākslas ekspertu atzinību. Laika posmā no ekspozīcijas atklāšanas šā gada 1. jūnijā līdz augusta sākumam to apskatījuši aptuveni 72 880 apmeklētāji.

Mākslinieki Kaspars Podnieks un Krišs Salmanis, izmantojot mūsdienu mākslas izteiksmes līdzekļus, savos jaundarbos skatītājiem no visas pasaules vēsta par Latvijas laukiem, zemi un darbu. Ekspozīciju veido Kaspara Podnieka video darbs un lielformāta fotogrāfijas no sērijas „Rommeļa pienotava”, kurās ir aplūkojami Drustu pagasta iedzīvotāji, kuri fiziski pacelti augstu pāri savai ikdienas videi. Savukārt Krišs Salmanis radījis instalāciju, kas veidota kā telpas vidū pie jumta kores ar galotni uz leju piestiprināts 8 metrus garš koks, kurš ar 8 sekunžu intervālu šūpojas no vienas puses uz otru.

Šajā gadā Latvijas ekspozīcija tapusi, sadarbojoties Latvijas un ASV kultūras partnerorganizācijām. Projektu īstenoja neatkarīgā kuratore un mākslas vēsturniece Alise Tīfentāle („kim? Laikmetīgās mākslas centrs”, Rīga), „Art in General” (Ņujorka) mākslinieciskā vadītāja Ena Bārlova (Anne Barlow) un kuratore Kortnija Fina (Courtenay Finn). Tāpat arī pirmo reizi Latvijas ekspozīcija atrodas izstādes Arsenāla teritorijā, kas ik gadu piesaista arvien vairāk apmeklētāju un ir ieguvusi biennāles centrālās vietas nozīmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti