Latvijas ekspozīcija dodas uz mākslas triennāli «Eksperimenta!» Igaunijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas jaunie mākslinieki J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā 10. oktobrī  prezentēja savus darbus pirms došanās uz Starptautisko jauniešu laikmetīgās mākslas triennāli „Eksperimenta!” Tallinā. Latviju starptautiskajā izstādē pārstāvēs 13 darbi, kurus veidojuši 26 jaunieši no Latvijas profesionālās ievirzes mākslas skolām un mākslas vidusskolām, lsm.lv pavēstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Inga Bika.

Latvijas ekspozīcijas tēma „Robežas un robežsituācijas” ir aktuāla jaunajiem cilvēkiem, kuriem ik dienas jāsaskaras gan ar robežu ievērošanu, gan pārkāpšanu. Tēma ir reizē plaša un dod ierosmi runāt par aktuālām globālām problēmām, taču ļauj skart arī personiskus aspektus, kas interesē jaunos māksliniekus.

Izstādes lielākā vērtība ir eksperimentālais un pētnieciskais gars. „Eksperimenta!” Latvijas ekspozīcijai tika izvēlēti darbi, kuru pamatā ir izzinoša pieeja, pieļaujot riska procentus to īstenošanā. Tāpēc arī daudzas jauno autoru idejas un ieceres darba procesā ir mainījušās, transformējušās, atradušas pavisam citus tehniskos risinājumus.

„Latvijai ir svarīgi piedalīties šajā pasākumā, jo tas virza un nozīmīgi ietekmē mūsu kultūrizglītību. Kopš 2011. gada, kad notika pirmā „Eksperimenta!”, ir jūtams "uzrāviens", attīstība laikmetīgās mākslas izglītībā Latvijā. Mākslas pedagogiem "Eksperimenta!" kļuvusi par jau iepazītu un īpaši gaidītu notikumu. Jaunajiem autoriem tā ir iespēja īstenot savas radošās idejas, piedaloties nozīmīgā starptautiskā izstādē,” stāsta Latvijas ekspozīcijas kuratore, LNKC vizuālās mākslas izglītības eksperte Ilze Kupča.

„Eksperimenta!” komunikācijas vadītāja Marisa Hellranda atzīst, ka „arī Igaunijā tieši ar šo pasākumu izdevies pievērst sabiedrības uzmanību laikmetīgās mākslas izglītībai".

"2011. gadā izstādīto jauno mākslinieku darbu kvalitāte pārsteidza ne tikai izstādes apmeklētājus, bet arī pieredzējušus mākslas ekspertus,” norāda Hellranda.

Triennāle „Eksperimenta!”, kuras tēma šogad ir “Zinātne un māksla”, notiks Tallinā no 23. oktobra līdz 23. novembrim. Izstāde būs apskatāma gandrīz 800 gadus vecajā Svētās Katrīnas baznīcā un viduslaiku ēkā Hopnera namā.

„Eksperimenta!” piedalīsies 14 līdz 19 gadus veci jaunie mākslinieki no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Krievijas, Vācijas, Slovēnijas, Portugāles, Turcijas, Dienvidkorejas, Kanādas un Brazīlijas.

„Eksperimenta!” ir unikāls starptautisks jauniešu laikmetīgās mākslas pasākums, kura mērķis ir dot iespēju skolas vecuma jauniešiem piedalīties starptautiskā mākslas notikumā ar augsta līmeņa mākslas kritiķu un kuratoru piedalīšanos. Pirmā izstāde „Eksperimenta!”, ko apmeklēja ap 18 000 skatītāju, notika no 2011. gadā Tallinas Dziesmu svētku estrādes izstāžu zālē un Marjamae pilī Tallinas - Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti