Latvijas dizaineri MAREUNROL'S izstādē veido modes paplašināto realitāti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 10. oktobra līdz 8. decembrim pirmo reizi būs skatāma vērienīga pazīstamā latviešu modes dizaineru dueta MAREUNROL’S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops) izstāde “MAREUNROL’S. Paplašinātā realitāte”, paziņojumā medijiem informē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

MAREUNROL’S. Kolekcija “Orķestris”. 2007.
MAREUNROL’S. Kolekcija “Orķestris”. 2007.

“Tas ir Latvijā vēl nebijis starpdisciplinārs notikums, kas apliecina modes mākslas radošo potenciālu, atklājot tās patieso universālo dabu, kad lietas, materiāli un idejas spēj pastāvēt ārpus laika,” sola organizatori.

“Apmeklētājs aicināts iepazīt modi nevis kā sezonālu untumu, bet nopietnu, daudznozīmīgu 21. gadsimta mākslas un dizaina formu, kas paplašina realitātes robežas.”

MAREUNROL’S. Kolekcija “Privātdetektīvs”. 2009.
MAREUNROL’S. Kolekcija “Privātdetektīvs”. 2009.

Izstāde piedāvās MAREUNROL’S kolekciju retrospekciju, papildinātu ar video materiāliem, fotogrāfijām, tēlnieciskiem elementiem un audio instalāciju. "MAREUNROL’S radošā darbība apliecina spēju drosmīgi uzrunāt skatītāju, mudināt meklēt nākotnes formu kodus, reflektēt par sabiedrības domu virzību, attiecībām ar telpu, ķermeni, skaņu un kustību, kā arī aktīvi reaģēt uz sociālajiem notikumiem," informē muzejs.

MAREUNROL’S. Kolekcija “Epizode 1”. 2010.
MAREUNROL’S. Kolekcija “Epizode 1”. 2010.

Mākslas un kultūras portāla “Arterritory.com” direktore Una Meistere paziņojumā medijiem pauž: “Modes dizaineru duets MAREUNROL’S ir dizaina robežu paplašinātāji un pārkāpēji vienlaikus. Domātāji un stāstnieki, kas izceļ apģērbu (modi) ārpus ierastā funkcionalitātes rāmja, izmantojot to kā pavedienu pasaules un sevis izzināšanai.”

Izstāde iecerēta kā īpaša platforma ar sarunām, diskusijām un radošajām darbnīcām, kas būs saistoša jebkuram apmeklētājam, veicinot izpratni par modi kā neatņemamu kultūras sastāvdaļu.

MAREUNROL’S. Kolekcija “Tālavas taurētājs”. 2017.
MAREUNROL’S. Kolekcija “Tālavas taurētājs”. 2017.

Izveidots 2006. gadā, MAREUNROL’S ir viens no starptautiski atzītākajiem latviešu modes zīmoliem. Piedalījies daudzos starptautiskos konkursos un festivālos, biennālēs un grupas izstādēs ārpus Latvijas, tostarp 12. Prāgas kvadriennālē, ceļojošajā izstādē “ARRRGH! Monsters in Fashion” Benaki muzejā Atēnās un “La Gaîté Lyrique” Parīzē. Kopš 2012. gada zīmols regulāri piedalās Parīzes modes nedēļā – sākotnēji tās oficiālās programmas ietvaros. Autori veidojuši tērpus daudzām teātra un operas izrādēm gan Latvijā, gan ārzemēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti