Latvijas daba un urbānās vides ritms – kontrasti un krustpunkti tēva un meitas kopizstādē «Savienojumi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atšķirība rokrakstos, bet līdzība domas dziļumā raksturo divu mākslinieku kopizstādi "Savienojumi", kas no 29. decembra skatāma izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa". Šie mākslinieki ir tēvs un meita – Visvaldis Asaris un Baiba Ābelīte. Tā ir abiem pirmā kopējā izstāde, kas veidota kā vienots veselums, kurā abi autori katrs savā izteiksmē risina zemes un vides tēmu.

Latvijas daba un urbānās vides ritms – kontrasti un krustpunkti tēva un meitas kopizstādē «Savienojumi»
00:00 / 05:25
Lejuplādēt

Visvaldim Asarim viens no spēcīgākajiem iedvesmas avotiem ir Latvijas daba un zeme, bet  Baibu Ābelīti valdzina urbānās vides ritms un dinamika. Izstādes nosaukumam "Savienojumi" ir vairākas nozīmes. Vispirms jau abus autorus – Visvaldi Asari un Baibu Ābelīti – vieno ciešas ģimeniskais saites, jo viņi ir tēvs un meita, arī vienādas profesijas, un, kaut arī viņi strādā atšķirīgos rokrakstos, šo izstādi viņi veidojuši kā vienotu veselumu, stāsta Visvaldis Asaris: "Mēs risinām vides tēmu, tikai katrs citā uzstādījumā. Baiba mums ir tāds riktīgs spridzinātājs, urbānās vides atspoguļotāja, es esmu savukārt piezemēts, man ir šī zemes tēma, tādi zemes portreti. Līdz ar to vizuāli ir milzīgas atšķirības, bet tēma, saturs, uzstādījums ir tas pats."

Visvaldis Asaris un Baiba Ābelīte
Visvaldis Asaris un Baiba Ābelīte

Baibas Ābelītes gleznas tapušas uz metāla un, tās aplūkojot, ir gandrīz fiziski jūtama dinamikas un ritma sajūta, ko raisa gleznās redzamo industriālo konstrukciju ornamenti. Gleznotāja stāsta, ka viņu iedvesmo urbānā vide, metāla konstrukcijas pilsētā, pamestas rūpnīcas, kurās joprojām jaušama kāda sastingusi, bet ļoti spēcīga enerģija: "Arī mana darbnīca atrodas Sarkandaugavā, telpā "Provodņiks". Tā tiešām ir iedvesmas impulsu pilna vieta, kur var atrasties un iegūt iespaidus. Es, arī braucot pa pilsētu, vairāk saskatu konstrukcijas, tiltus, metāla stieņus.

Man patīk tajā it kā nesmukajā saskatīt skaisto. Tā es sevī rosinu arī pozitīvo domāšanu.

Veidojot savus darbus, es apvienoju vidi, telpu un savu iekšējo stāvokli un transformēju tādā veidā, ka skatītājs, tos aplūkojot, var ieiet it kā citā realitātē."

Izstāde "Savienojumi"
Izstāde "Savienojumi"

Citā realitātē skatītājam palīdzēs nokļūt arī "Overly" aplikācija, kas papildina Baibas Ābelītes darbus. To izmantojot, darbi atdzīvosies un ļaus vēl daudz tiešāk ieiet gleznotājas uzburtajā pasaulē. Māksliniece skaidro: "Es cenšos vairāk inovatīvāk strādāt, tāpēc maniem darbiem būs arī digitālā puse. Tehniski tas būs ļoti vienkārši. Telefonā varēs noskenēt aplikāciju un tad nonākt it kā citā stāvoklī, citā telpā, gandrīz kā Alise Brīnumzemē."

Izstāde "Savienojumi"
Izstāde "Savienojumi"

Visvaldis Asaris uzskata, ka viņa meitas darbiem ar industriālo tematiku digitālā puse piestāv ļoti labi un organiski. Viņš pats savām gleznām to nav izmantojis, bet tās labi raksturo jēdzienu kopums, ko viņš uzrakstījis uz viena no izstāžu zāles stendiem, un gandrīz visi šie jēdzieni ir atvasināti no vārda "zeme". Zeme un tēvzeme arī ir viņa izstādes darbu galvenais tēls.

Visvaldi Asari iedvesmo Latvijas daba, tikko uzarta zeme, gadalaiku noskaņas, un to atspoguļo arī viņa gleznu faktūra, krāsas un īpašā atmosfēra. Mākslinieks stāsta: "Zeme ir mūsu kultūrtelpas pamats. Pieņemsim, mēs aizbraucam uz Islandi, Grieķiju vai Itāliju, mēs tur redzam zemi pilnīgi savādākās krāsās un noskaņās.

Mums ir savs latviskās krāsu paletes kods. Mēs šajās krāsās jūtamies komfortabli, līdz ar to tā ir mūsu atšķirība.

Tie ir šie brūni pelēcīgie zeltainie toņi. Un es no tiem negribu izvairīties, ja reiz tie mums tādi ir, tad ir. Manos darbos ir būtībā zemes portrets, uzartās zemes portrets. Mani darbi ir it kā no virsskata, it kā no putna lidojuma. Un tad cauri vijas ziemas tēma, agrs pavasaris vai rudens, pilnbrieda, ražas laiks. Un šie toņi nav nejauši. Es ļoti daudz uzturos dabā un redzu šos notikumus dabā. Un katrā manā bildē ir savs zemes notikums, ko es esmu fiksējis."

Izstāde "Savienojumi"
Izstāde "Savienojumi"

Kādu gleznu iedvesmojusi vēla rudens noskaņa, kad zeme ir vēsos toņos, jo to jau sākusi pārklāt pirmā ledus kārtiņa, kādu citu savukārt zeltains un silts pilnbrieds, kad zeme ir pārpilna ar auglību.

Šādi zemes stāsti Visvaldim Asarim ir par katru darbu, taču, tā kā viņš gleznām nedod nosaukumus, katrs skatītājs ir atvērts savai interpretācijai. Arī uzlūkojot viskošāko izstādes darbu piesātināti sarkanos krāstoņos, par kuru mākslinieks saka: "Tas varētu būt tikpat labi vienkārši sarkans saules riets un tikpat labi – mūsu zeme, vēsturiski piesātināta ar mūsu senču asinīm. Principā darbus var uztvert arī kā abstraktas kompozīcijas."

Izstāde "Savienojumi"
Izstāde "Savienojumi"

Baibas Ābelītes un Visvalža Asara kopizstāde "Savienojumi" izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" skatāma līdz nākamā gada 6. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti