Rīta Panorāma

Intervija ar CSDD pārstāvi Ilzi Šipkēvicu

Rīta Panorāma

Intervija ar Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētāju Genādiju Čižikovu

Latvijā top mozaīka Ukrainas atbalstam

Latvijā top mozaīka Ukrainas atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Līdz augusta vidum Rīgā norisinās labdarības akcija, kurā katrs var pielikt savu roku Ukrainas tautas mākslinieces Marijas Primačenko darbu veidošanā mozaīkas tehnikā. Projekta mērķis ir aicināt cilvēkus, amatpersonas un privātos investorus palīdzēt atjaunot karadarbībā cietušo Ukrainas kultūras un vēstures mantojumu. Un darīt to gluži tāpat, kā liekot mozaīku – soli pa solim, pacietīgi un mērķtiecīgi.

Liela daļa Marijas Primačenko darbu līdz šim bija apskatāmi nelielā muzejā Ukrainas ciemā Ivankivā. Taču tas vienā no pirmajām kara dienām tika iznīcināts. Tā arī radusies ideja viņas darbus gabalu pa gabaliņam no jauna likt kopā mākslas akcijā Latvijā.

Idejas autors Vadims Verniks skaidro: "Tas ir tāds labas gribas žests, lai uzsāktu atjaunot mākslas un kultūras mantojuma atjaunošanu valstī un atbalstītu Ukrainas tautu. Tāpēc šeit Latvijā notiek kas šāds – no Latvijas sirds Ukrainai, kur daļa darbu tiek veidota mozaīkas tehnikā."

"Mēs gribam atveidot mozaīkas tehnikā ar īsto murano smaltu Marijas Primačenko darbu fragmentus un tad kopā no šiem mazajiem fragmentiem salikt lielu pano, kuru uzdāvināt Marijas Primačenko muzejam," stāsta "Happy Art Museum" vadītāja Gaļina Maksimova.

Primačenko muzejs ir bijis mazs – māksliniece tajā strādāja un arī dzīvoja. Daļu no darbiem izdevies glābt, taču paša muzeja nākotne pagaidām ir neskaidra. Akcijas organizatori cer, ka darbnīcā tapušie darbi palīdzēs piesaistīt uzmanību un atbalstu tā atjaunošanai.

"Mēs gribam pievērst uzmanību tam, ka šajā karā visnejēdzīgākajā, nežēlīgākajā veidā tiek iznīcināti kultūras pieminekļi, kultūras mantojums. Tas ir absolūti nejēdzīgi, apšaudīt mazo muzeju," uzsver Gaļina Maksimova.

Mozaīkas ikviens interesents var veidot gan individuāli, gan ģimenes un draugu lokā. Tikai iepriekš jāpiesakās projekta sociālo tīklu lapā.

Tā, piemēram, Dzintars pieteicās, jo vēlējās pielikt arī savu roku Ukrainas atbalstam. Viņš atklāj: "Man ir draugs, klasesbiedrs, kas arī karo Ukrainā, un es domāju – ko viņš tur var izdarīt. Bet viņš dara! Ko es varu izdarīt? Nu daru kaut ko."

Savu roku mozaīkas tapšanā izmēģina arī gleznotāja un arhitekte Mērija ar savu meitu. Viņai tas ir ne tikai veids, kā paust atbalstu ukraiņiem, bet arī iemācīties ko jaunu.

Radošās darbnīcas kulminācija būs augusta beigās. Un pirms šeit tapušie darbi nonāks Marijas Primačenko muzejā, tos būs iespēja aplūkot arī vairākās kopizstādēs Latvijā un ārpus tās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti