Kultūras ziņas

Nepierastā Pekinas opera Latvijā

Kultūras ziņas

LTV jaunais projekts "Viens ciems. Visa Latvija."

Mākslinieku galerija "Five Years" Londonā

Latviešu izcelsmes mākslinieces izstāde «Atsit galvu» galerijā Londonā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms 20 gadiem Londonā tika nodibināta neatkarīga mākslinieku apvienība “Five Years”, kura vēlējās izkļūt no mākslas tirgū esošajiem noteikumiem, kuru pamatā galvenokārt ir ievērojams peļņas apgrozījums. Apvienībā pērn tika uzņemta arī latviešu izcelsmes māksliniece Ilga Leimanis, un nu, sadarbībā ar savu domubiedri, arhitekti Bidišu Singhu izveidojusi izstādi “Bang Your Head” jeb “Atsit galvu”.

Betnalgrīna ir rajons Londonas austrumos, kuru iecienījušas popkultūras zvaigznes – te dzīvo aktrise Sjēna Millere, mūziķi Džārviss Kokers no grupas “Pulp” un Alekss Tērners no “Arctic Monkeys”, kā arī dziedātāja Keita Neša. Radošās bohēmas atmosfērā itin iederīga ir arī mākslinieku galerija “Five Years”, kurā ļauts izstādīties tikai apvienības biedriem.

"Tajā laikā, kad mani uzņēma, novembrī pagāšgad, trīs cilvēki bija nominēto tajā pašā laikā," stāsta māksliniece Ilga Leimanis. "Tad bija pieteikšanās process. Bija jāuzraksta par sevi. Tajā laikā es nebiju iesaistīta nevienā organizācijā, tādēļ mani pieņēma un es biju ļoti laimīga."

Ilga Leimanis dzimusi Monreālā, Kanādā, bet studentes gados ieradusies Latvijā, lai kopā ar tādiem māksliniekiem kā Miķelis Fišers un Linda Lūse studētu pēdējā glezniecības kursā, kuru Latvijas Mākslas akadēmijā vadīja Indulis Zariņš. Nu jau vairākus gadus viņas mītnes zeme ir Lielbritānija. Savukārt Bidiša Singha strādā pie, iespējams, šobrīd slavenākās arhitektes pasaulē, kuras vārda pieminēšana jāsaskaņo ar viņas juristiem. Bidiša labprāt sevi izpauž arī mākslā.

„Šobrīd ir fiksējama pārmērīga apsēstība ar sociālajiem medijiem, kā arī ar apziņu, ka tu visu zini vai ka tev, izmantojot internetu, ir iespējams visu zināt. Kaut arī tavas zināšanas patiesībā ir virspusējas. Mēs nepietiekami daudz komunicējam – es domāju, dziļā, kvalitatīvā līmenī. Tāpēc nosaukums “Atsit galvu” ir kā modinātājzvans, kurš tev saka: “Atmosties un saproti, ka tev nepieciešamas dziļākas sarunas!”,” skaidro arhitekte, māksliniece Bidiša Singha.

Sociālo tīklu ideju raksturo terminu un ideju spēle, kuru apmeklētāji var papildināt – tai ir savas vadlīnijas, kurām sekot vai kuras ignorēt, tāpat kā ikdienā sazinoties ar ģimenes locekļiem, darba kolēģiem vai pārdevēju veikalā. Savukārt baltie simboli uz zilā fonā simbolizē dažādus veiksmes talismanus, kuri jāpatur sev tuvu klāt, dodoties dažkārt biedējošajā un nezināmajā komunikācijas pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti