Kultūras ziņas

Iznākusi grāmata "Suit villdrāns"

Kultūras ziņas

Jūrmalas muzejā Lūses, Jansona un Ventiņas izstādes

Izstāde "Karalis un vilki" Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Latgaliskā krāsu «dzirdēšana». Pēterbaznīcā skatāma Osvalda Zvejsalnieka izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Rīgas Svētā Pētera baznīcā atklāta gleznotāja un mākslas pedagoga Osvalda Zvejsalnieka personālizstāde "Karalis un vilki". Mākslinieks uzskatāms par  vienu no nozīmīgākajām personībām savas paaudzes un Latgales mākslas apvienojošajā visumā, kurš visu mūžu izglītojis jaunos talantus.

Šī gada izstāžu sezonu Rīgas Svētā Pētera baznīca uzsāk ar aizvadītā gada "Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā" uzvarētāja, profesora Osvalda Zvejsalnieka personālizstādi "Karalis un vilki".

Rīgas Sv.Pētera baznīcas pārvaldes vadītāja Una Jansone skaidro: "Tas ir liels gandarījums, jo Osvalds Zvejsalnieks piedalās šajā konkursā no tā sākuma, un septītajā gadā viņš ir kļuvis par galvenās balvas laureātu. Gandarījums tamdēļ, ka Osvalds Zvejsalnieks ir nerimstošs savā radošajā izpausmē. Ja daudziem Zvejsalnieka daiļrade saistās pārsvarā ar latgaliskā atklāšanu, tad jāteic, ka šī izstāde atklāj mākslinieka trīs lielās mīlestības, kas ir Latgale, Lietuva un Spānija."

Pats mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks stāsta: "Mani interesē būtībā krāsa, krāsas emocionālā iedarbība, emocionālā uzlādētība, tur es redzu glezniecības jēgu un tur arī meklēju. Interesē mani galvenokārt tas, kas saistās ar manu novadu Latgali, jo ir tādas specifiskas krāsu attiecības, krāsu gammas, krāsu "dzirdēšana", kuru gribētos nosaukt par latgalisku. Un uz to tad es esmu centies, cik iespējams, pietuvoties. Protams, ne man izvērtēt, kas tur iznācis, kas neiznācis, pūlējies esmu, cik varēju un godīgi."

Osvalds Zvejsalnieks un Latgale ir nešķirami jēdzieni – glezniecība, pedagoģiskais un sabiedriskais darbs atklāj meistara daudzpusību un pamatīgumu. Visu mūžu viņš strādājis kā mākslas pedagogs, un ilgus gadus bijis Rēzeknes Mākslas koledžas direktors. Izstādē Pēterbaznīcā aplūkojams mākslinieka pēdējo desmit gadu veikums un jauns pavērsiens pašizpausmē – spilgts, ātrs, ekspresīvs dabas tvērums.

"Pamatmotīvs tāds, kas visu laiku bijis, pēdējos gados mani interesē etnogrāfija, bet nevis tīri grafika, bet vairāk kā tāda krāsa. Un arī etnogrāfijas saistība ar dabu, jo tas viss ir savstarpēji saistīts. Tā jau nav, ka tā vecmamma to segu ir paņēmusi un, sēdēdama, griestos skatīdamās, uzaudusi. Kaut kur jau viņa redzējusi to segu… Un es tagad, savā mīļajā Krāslavā būdams, uzdūros, ka tās visas mūsu tautiskās segas, viņas zied Krāslavas dārziņos, puķu dārzos no vienas vietas," atklāj mākslinieks.

Ekspozīciju veido darbi, kas tapuši dabas studiju laikā dažādos plenēros Latgales novados, Lietuvā, Spānijā. Osvalda Zvejsalnieka personālizstādes nosaukums "Karalis un vilki" atklāj jaunu darbu ciklu par Lietuvas Ķēniņu Mindaugu.

"Tas zināmā mērā [saistīts] ar Mindaugu, jo es savā laikā vadīju un organizēju Mindauga pieminekļa būvi Aglonā, tā kā tas arī man tāds ļoti tuvs temats, mani interesē. Tā es gribu drusciņ padarboties šajā jomā arī caur tādu etnogrāfisku redzējumu, redzēs, kas tur sanāks, jo manos gados kaut ko milzīgi plānot ir sarežģīti, un nav arī prāta darbs vairs, kas to zina, kas būs, cik dots, kādi spēciņi," pārdomās dalās mākslinieks.

Pēc tradīcijas konkursizstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" tiek atklāta Jāzepos, tas ir 19. martā, un par žūrijas vadītāju kļūst iepriekšējā gada galvenās balvas ieguvējs. Tātad Osvaldam Zvejsalniekam šogad būs gods vadīt darbu izvērtēšanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti