Latgales vecmeistaru darbi atgūst iepriekšējo spožumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pavisam nesen Latgales Kultūrvēstures muzejs savā vērienīgajā Latgales keramikas fondu glabātuvē no restaurēšanas atpakaļ pārvedis vecmeistaru darbus, kas savulaik bija cietuši, gan keramikas kolekcijai glabājoties nepiemērotos apstākļos, gan traukus pārvietojot.

“Ši ir tāda ļoti skaista vēderaina zaļa vāze, un te mēs varam aplūkot, kāda tā izskatījās pirms restaurācijas, te var redzēt, ka viņai ir glazūras bojājumi,” Latgales Kultūrvēstures muzeja galvenā krājuma glabātāja Renāte Vancāne fotogrāfijā izrāda kādu podnieka Polikarpa Čerņavska vāzi. Šis ir viens no kopumā 43 Latgales keramikas vecmeistaru darbiem, kas pavisam nesen ticis restaurēts un atkal atguvis savu iepriekšējo spozmi.

“Te mēs atrodamies Latgales keramikas glabātavā, kurā glabājas lielākā daļa no podiem, jo trešā daļa mums ir redzama patstāvīgajā ekspozīcijā. Kopumā mums ir 2300 priekšmeti tieši no Latgales keramikas,” Renāte Vancāne izrāda kādu īpašu muzeja telpu, kur šobrīd glabājas viena no lielākajām Latgales keramikas kolekcijām, kas apzināti veidota kopš aizvadītā gadsimta 60. gadiem.

Latgales keramikas glabātavā glabājas aptuveni 80 Latgales keramiķu darbi.

“Tas ir tas, ko es pirms tam rādīju fotogrāfijā - šī ir Polikarpa Čerņavska vāze, apaļas formas sūnu zaļa ar divām zalkšveida osām, šauru kakla daļu augšā. un centrā ir šī iegravētā saulīte, kurai apkārt līklocis. Un tagad. uz viņu skatoties. ir jāpiedomā, kur tad ir bijuši kādi defekti.”

Vien novembra beigās Latgales Kultūrvēstures muzejs no restaurācijas atpakaļ saņēmis tādu jau aizsaulē aizgājušu keramikas vecmeistaru kā Polikarpa Čerņavska, Polikarpa Vilcāna, Andreja Paulāna, Antona Šmulāna, Ādama Kāpostiņa, Antona Ušpeļa seniora un citu ievērojamu Latgales podnieku darbus - krūzes, vāzes, alus kausus, pārošus, medauniekus, svečturus un citus keramikas darbus.

“Mēs izvērtējām tos pašus smagākos gadījumus, kur tiešām ir vaina nolūzusi osa, ir ļoti smagi glazūras bojājumi, kad glazūra birst nost, jo kādreiz mikroklimats glabātavās nebija atbilstošs visām prasībām.”

Latgales keramikas vecmeistaru darbu restaurēšanu muzejs Rēzeknē aizsācis jau pirms pieciem gadiem.

“Tam  ir naconālā, ne tikai reģionālā nozīme - ļoti bagāts kultūrvēsturiskais mantojums, un mums sirds sāpēja par laika gaitā radušamies robiem. Savā laikā šī kolekcija tika glabāta tiešām ļoti nepiemērotos apstākļos, citreiz pēc ekspozīcijas noņemšanas nācās pat glabāt kastēs,” atceras Renāte Vancāne.

“Tie trauki ir ļoti skaisti un tās glazūras, formas - ir prieks tādus restaurēt un atjaunot, lai viņus atkal var izstādīt un lai cilvēki var redzēt, kādi viņi ir bijuši,” keramikas restauratore vecmeistare Jana Lībiete Latgales keramiku kā īpašu saredz tieši formās un šim novadam tik raksturīgajās lāsumainajās glazūrās: “Latgales glazūra, man liekas, citos novados nav tik spilgta un krāsaina. Es atjaunoju šo glazūru ar speciālām keramikas krāsām, un tas tiek gleznots ar mazu otiņu un tā kā mēģināts imitēt šo glazūru.”

Restauratore arī stāsta, ka ir nācies strādāt ar vecmeistaru darbiem, kur laika gaitā, piemēram, pazudusi vienīgā osiņa un, lai to atjaunotu, nākas studēt konkrētā vecmeistara daiļradi, lai atklātu īpašo rokrakstu.

“Latgales keramika noteikti ir īpaša joma gan Latvijas kontekstā, gan arī Eiropas un, iespējams, arī pasaules mērogā,” atklāj arī Andreja Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas vadītāja Evija Vasilevska: “Tā ir vēsture, tradīcijas un īstenībā īpaša joma, kurā ir ļoti daudz no tā, ko mēs mūsdienās saucam par nemateriālo kultūru. Latgales keramikas unikalitāti apliecina arī tas, ka 2008.gadā Latgales Kultūrvēstures muzeja ekspozīcija un Latgales keramiķi ieguva titulu Eiropas tūrisma galamērķis”.

Latgales keramikas vecmeistaru darbu atjaunošanu un restaurēšanu šogad projekta veidā ar 3000 eiro atbalstīja arī Valsts kultūrkapitāla fonda un "Latvijas Valsts mežu" finansētā Latgales kultūras programma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti