Kultūras ziņas

Vai simtgades Dziesmu svētki notiks būvbedrē?

Kultūras ziņas

Vailda un Andersena pasakas – laikmetīgajās rotās

Osvalda Zvejsalnieka Latgales - Lietuvas ainavas

Latgales un Lietuvas krāsas Osvalda Zvejsalnieka izstādē galerijā «Daugava»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Viens no spēcīgākajiem un pārliecinošākajiem ainavu žanra kopējiem mūsdienās ir gleznotājs un pedagogs Osvalds Zvejsalnieks. Ar sirdi, dvēseli un dzimtas saknēm latgalietis, Zvejsalnieks 22.martā atklāj savu personālizstādi galerijā “Daugava”. Uz Rīgu viņš atvedis savus pēdējo gadu plenēru darbus, kas atklāj Latgales un Lietuvas dabas noskaņas un krāsu spilgtumu. Izstāde būs skatāma līdz 22.aprīlim.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Galerijā „Daugava” valda krāsu spilgtums -  sakrālā pasaule savijas ar laicīgo Latgales un Lietuvas ainavās. Uz Rīgu mākslinieks, īstens Latgales patriots, Latvijas Mākslas akadēmijas Rēzeknes filiāles vadītājs Osvalds Zvejsalnieks atvedis  gleznas, kas tapušas tieši plenēros, tverot reālo saules un ēnu saspēli.

"Šīs izstādes pamatā ir pēdējos piecos un nedaudz vairāk gados atjaunojusies tradīcija gleznot brīvā dabā, un šī kustība mākslinieku vidē attīstās arvien vairāk un vairāk un kļūst arvien dzīvāka, un Osvalds Zvejsalnieks ir viens no tiem māksliniekiem, kurš organizē pats šādus starptautiskus plenērus, tie notiek Rēzeknē, Krāslavā… Viņš bijis arī pietiekami aktīvs un iesaistījis tajā lietuviešus, un lietuvieši rīko pietiekami daudz plenērus un uz tiem brauc arī mūsu latviešu mākslinieki," saka mākslas zinātnieks Andrejs Kaufmanis.

Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne ierindo Osvaldu Zvejsalnieku Latvijas ainavu mākslas meistaru, pedagogu un sabiedriskās darbības aktīvistu goda četriniekā kopā ar Vilhelmu Purvīti, Eduardu Kalniņu un Induli Zariņu. Osvalda Zvejsalnieka īpašais rokraksts atklājas Latgales unikālās dabas un cilvēku būtības atklājumos. Mākslinieks dzīvo kādā no Latgales pakalniem, dzimtas mājās Zvejassalā, uz kurām pavasara palos jādodas ar laivu.

"Viņam svarīgi parādīt, ka Latgale ir pakalnu pilsēta, ka Latgale ir ar grants ceļiem un līkumotām takām, Latgale ir koku pilsēta, ir daudz mežu," turpina Kaufmanis. "Un neizbēgami, kas gleznā redzama – tā ir baznīca, sakrālās celtnes mēs Latgalē redzam visur, un tas ir arī tas, ko Osvalds Zvejsalnieks savos darbos vienmēr ir rādījis, kā Latgalei raksturīgo – šo reliģisko pietuvinātību, kas nav tik daudz kā reliģiska apmātība, bet kā Latgales cilvēku būtība, viņu satvars un dvēseles stāvoklis."

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti