Dienas ziņas

Snēpelē atklāta grafiķa I.Zeberiņa piemiņas istaba

Dienas ziņas

Zemgales kombaini palīdz novākt ražu gulbeniešiem

Latgalē attīstās digitālā māksla

Latgalē attīstās digitālā māksla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Noslēdzoties projekta “Digitālā māksla aptver Eiropu” konkursam par mākslinieku rezidencēm, Lūznavas muižā darba un ikdienas gaitas sācis digitālās mākslas pārstāvis no Francijas Žaks Lopess. Projekts ilgs trīs gadus, un to īsteno modernās mākslas centri Īrijā, Francijā un Latvijā, Rēzeknes novadā. Projekta galvenais mērķis – izveidot sadarbību starp digitālajiem māksliniekiem un kultūras pazinējiem visā Eiropā, reizē attīstot inovācijas, sociālo uzņēmējdarbību un veicinot digitālās mākslas popularitāti.

Projekts “Digitālā māksla aptver Eiropu” šomēnes ienācis arī Lūznavas muižā, kas uz laiku pārtapusi par digitālā mākslinieka Žaka Lopesa dzīvesvietu. Mākslinieks šeit ne tikai radīs mākslas darbus, bet arī sniegs paraugdemonstrējumus un mācīs interesentiem praktiski darboties ar lāzeriekārtām.

"Mākslas radīšanai šajā gadījumā izmanto tādus digitālus paņēmienus kā lāzergriešana, ID printēšana, lielākoties tās ir jaunākās tehnoloģijas, ko mēs izmantojam, lai radītu mākslu," skaidro mākslinieks no Francijas Žaks Lopess.

Latvijā digitālā māksla ienāk soli pa solim – līdz šim digitālās mākslas pasākumi organizēti Liepājā un Rīgā, bet tagad sarakstam pievienojusies arī Rēzeknes pilsēta un Rēzeknes novads. Paraugdemostrējumus lāzermarķēšanā jeb krāsu iegūšanā ar lāzeri sniedz arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studenti. Pedagogi spriež, ka, apvienojot inženierzinātnes un dizainu starptautiskā līmenī, radīsies jauni un interesanti kopprojekti.

"Lai cilvēki aizdomātos, ka ne tikai tradicionālā māksla mums ir vajadzīga, bet arī modernā, tajā skaitā arī digitālā māksla; būs iespēja apmeklēt digitālās mākslas izstādes, tas arī būs kaut kas jauns un nebijis," saka Rēzeknes novada pašvaldības starptautisko sakaru organizētāja Inta Rimšāne.

"Ja šajā apvienībā rodas kaut kas jauns, kopā ar bērniem strādājot, tā varētu būt gan digitālā māksla, gan digitālais dizains," bilst RTA lektore, pētniece Diāna Apele.

Trīs gadu laikā paredzēta arī sociālās uzņēmējdarbības attīstīšana novados, kas nozīmē: ražot preces un sniegt pakalpojumus ar mērķi risināt sociālas problēmas, nevis gūt peļņu.

"Sociālais dizains, digitālā uzņēmējdarbība, - liekas, vai ir kāda kopsaiste, un izrādās, ir, jo, pateicoties projektam EUCIDA, mēs esam iegādājušies lāzeriekārtu, kura paver jaunas iespējas apvienot mākslu ar uzņēmējdarbību," saka Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne.

Turpinot digitālās mākslas attīstību, Lūznavas muižā jau drīzumā plānots ieviest jaunu tūrisma pakalpojumu – lāzergriešanas darbnīcu. Tajā apmeklētāji varēs paši veidot suvenīrus un apgūst darbu ar lāzeriekārtām. Žaks Lopess Lūznavas muižā strādās līdz 28. septembrim, taču projekts turpināsies ne vien ar mākslinieku rezidenču iespējām, bet arī digitālās mākslas izstādi, kuras atklāšana paredzēta Muzeju naktī maijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti