Stāsti

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs uzņemts ERN tīklā

Stāsti

Partijas gatavo priekšlikumus budžetam

Latgales kultūrvēstures muzejs papildināts ar mākslinieces Annas Soltanes-Romeres darbiem

Latgalē atgriezušies ne tikai Romeres akvareļi, bet arī bagātīgs fotogrāfiju un rokrakstu klāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Oktobra vidū Latgales kultūrvēstures muzejs Rēzeknē saņēmis Latvijas un Latgales kultūrvēsturei nozīmīgu Romeru dzimtas dāvinājumu – vairāk nekā 100 mākslinieces Annas Soltanes-Romeres akvareļus un bagātīgu fotogrāfiju un rokrakstu klāstu. Darbi pārsvarā atspoguļo laiku, kad māksliniece dzīvoja blakus Rēzeknei esošajā Janapoles muižā.

“Septiņi lielie darbi un vairāk nekā 70 miniatūras ...” Latgales kultūrvēstures muzeja direktore Anastasija Strauta kopā ar galveno krājuma glabātāju Danu Zelču izrāda fotoattēlos iemūžinātu pavisam nelielu daļiņu no vien pirms pāris nedēļām saņemtā nozīmīgā dāvinājuma, kas uz Rēzekni atceļojis no Kanādas.

“Šī mums ir interesanta un īpaši svarīga akvareļglezna – iepriekš mēs to redzējām tikai iespieddarbā. 20.gadsimta 20.gadi.  Kā gleznā var redzēt, te bija diezgan eksotisks dzīvnieku klāsts, piemēram, redzams pāvs. Arī iekārtojums un augi daudzveidīgi...” par akvareļdarbu “Janapoles muiža”, kas ir tikai viens no kopumā vairāk nekā 100 mākslinieces Annas Soltanes-Romeres (Anna Sołtan Römer, 1895–1974) darbiem, kas vairākās kastēs uz Rēzekni atceļojis pāri okeānam, kur mākslinieces ģimene - poļu muižnieki - emigrējuši īsi pirms Otrā pasaules kara, līdzi paņemot arī te tagadējā Rēzeknes novadā esošajā īpašumā Janapolē radītos mākslas darbus, stāsta Dana Zelča.

Daļu no savulaik trimdā aizvestajiem darbiem šoruden atpakaļ uz Latviju atdāvinājis mākslinieces dēls Henriks Severīns de Romers.

“Tā ir ļoti maza daļiņa no tā, ko vispār Anna Soltane-Romere savā laikā ir uzgleznojusi. Viņa ir gleznojusi arī uz pasūtījumu, ļoti daudz dzīvojusi Eiropā, gleznojusi ļoti pazīstamus cilvēkus, grāfu ģimenēs dzīvojusi un gleznojusi uz vietas. Tik, cik mēs paspējām apskatīt, tad pārsvarā Henriks Romers ir mums atsūtījis tos darbus, kas attiecas uz Janapoles periodu – vairāk viņas radošie darbi, kas ir lauku dzīve, Janapoles apkārtne, arī dažas citas muižas Latgalē. Arī šis skaistais triptihs, kur var redzēt, ka Anna Romere ir gleznojusi arī sakrālus sižetus. Šeit ir Ziemassvētku brīnums ar vietējiem bērniem. Te ir tiešām Latgale,” stāsta muzeja mākslas nodaļas vadītāja Inese Dundure.

Lielākā kolekcijas daļa ir nelielas miniatrūras, kurās Anna Soltane-Romere ir portretējusi Romeru un Soltanu dzimtas pārstāvjus, veidojot savdabīgu dzimtas koku.

Paralēli akvareļdarbiem uz Rēzekni atceļojis arī bagātīgs fotogrāfiju un rokrakstu klāsts, kā arī vairāki priekšmeti no Janapoles muižas laikiem. “Piemēram, šis porcelāna papagailis pie mums ir atceļojis, un priekšmeti, kas paķerti līdzi un izdzīvojuši visus šos gadus,” stāsta Dundure.

Nevar nepieminēt, ka Romeru dzimtai pirms kara piederēja arī apjomīga Latgales keramikas kolekcija, no kuras daļu šobrīd var aplūkot ne vien muzeja keramikas ekspozīcijā, bet arī pašas mākslinieces darbos.

Pētnieciskais darbs par poļu muižnieku Romeru dzimtu, kura dzīvoja Rēzeknes novada Janapolē no 1811. līdz 1939.gadam, Latgales kultūrvēstures muzejā aizsākās pirms 10 gadiem, un šobrīd saņemtais dāvinājums ir īsts dārgakmens.

“Kā sapnī, ka tāds kultūrvēstures mantojums, kas ir nozīmīgs ne tikai Latgalei, Rēzeknei, bet visai Latvijai kopumā, ir atgriezies mājās,” saka muzeja direktore Anastasija Strauta.

Muzejam priekšā ir liels darbs dāvinājuma apzināšanā, novērtēšanā un sagatavošanā eksponēšanai, tomēr muzeja pārstāvji Annas Soltanes-Romeres mākslas darbu kolekcija plašākai apskatei Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē cer izstādīt jau 2018.gadā, atzīmējot Latvijas simtgadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti