Kultūras ziņas

Artura Maskata 60. jubilejas koncerts

Kultūras ziņas

"Daudz, daudz laimītes!" Dailes teātrī

Agregātstāvoklis – skulptūra

Laimīgās mākslas muzejā skatāma alumīnija skulptūru izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tumši ziemīgajam laikam pretnostatot alumīnija vēso spīdumu, “Happy Art Museum” jeb Laimīgās mākslas muzejā atklāta izstāde “Agregātstāvoklis – skulptūra”. Desmit dažādu mākslinieku darbi, kas veidoti no alumīnija, atklāj, cik dažāds var būt šis manipulācijām pakļāvīgais metāls, ko paši tēlnieki pielīdzina sudrabam.

19. gadsimta sākumā atklātais alumīnijs sākotnēji bija dārgāks par zeltu. Tikai vēlāk atklājās šī metāla pozitīvās īpašības, kas alumīniju padarīja pievilcīgu tēlniekiem. Izstādē “Agregātstāvoklis – skulptūra” aplūkojamas 10 atšķirīgu paaudžu mākslinieku alumīnija skulptūras, kas tapušas rudenī Tēlniecības simpozijā. 

"Alumīnijs ar savu spožumu un tādu auksto noskaņu ir līdzīgs mēnesim un arī tām Ziemassvētku rotām, ko liek pie eglītes – tāds spīdošs kaut kas," saka tēlniece Vija Dzintare.

"Alumīnijs ir tāds materiāls, kurš atļauj spēlēties ar dažādām tekstūrām. Man tas asociējas tieši ar to spožumu. Jo man liekas, ka tas ir spožs, tas pēkšņi atdzīvojas," - tā tēlniece Agnese Rudzīte-Kirillova.

Alumīnija lējumi darba tapšanas procesā māksliniekiem sagādā līdzīgus pārsteigumus kā māls keramiķiem. Rezultāts bieži ir neprognozējams.

Viena no izstādes centrālajām skulptūrām ir tēlnieces Agneses Rudzītes-Kirillovas veidotā zemes pavadoni atgādinoša cilvēka seja. Izmantojot skulptūrās pat "Swarovski" kristālus, kosmosa tēmu tēlniece turpina arī citos darbos.

"Es sāku ar tiem pulētiem granītiem, kas arī ir tādi kā meteorīti, un tad alumīnija spīdums, kas ir tā kā mēnesgaisma. Un tad es izdomāju, ka kolekcija varētu būt kā mēness gaismas starojums," saka māksliniece.

Alumīnija aukstā spožuma skulptūras izstādē “Agregātstāvoklis – skulptūra” Laimīgās mākslas muzejā būs skatāma līdz 14. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti