Kultūras ziņas

Operzvaigzne Marina Rebeka Rīgā

Kultūras ziņas

Aminatai debijas albums

Garīgā māksla un kino Laimīgās Mākslas muzejā

Laimīgās mākslas muzejā aicina baudīt garīgo mākslu un kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Spītējot lielveikalos ierastajai steigai, Laimīgās mākslas muzejs apmeties tieši veikalā - galerijas "Rīga" augšstāvā. Par baltu velti ikviens no 9.aprīļa turp var doties uz kinoforuma "Un vārds tapa filma" seansiem, ko papildinās diskusijas. Turpat atklāta arī krievu mākslinieka un mediķa komiski abstrakto darbu izstāde. Abus notikumus vieno pasaules un sevis izzināšana un garīgās vertikāles meklējumi.

Virpuļi, spirāles, riteņi un Visuma kustības tēli - mediķis un mākslinieks Aleksandrs Nikolenko turpina eiropeisko metafiziskās glezniecības tradīciju un grafikas darbu sērijā "Futurum" par globālajiem procesiem un cilvēka mikrokosmosu.

"Ši ir pirmais darbs no Kalijugas sērijas un sanāca nejauši. Pēc manām izjūtām šis darbs atspoguļo šo nežēlīgo laikmetu, tas ir cilvēka liktenis, kas griežas tādā kā ūdens virpulī, un viņa gribai nav nekādas nozīme," stāsta Aleksandrs Nikolenko. "Dzirdēts, ka tie ir daudzgadīga nocirsta koka stumbra raksta veidotie apļi, planētu griešanās savās orbītās vai fiziski modeļi, kur apkārt kodolam griežas elektroni un protoni. Visi šie objekti sevī ietver kustību un enerģiju, un, protams, apli. Kāpēc tas ir svarīgi? Jo šobrīd ir jūtama kaut kādu globāli svarīgu pārmaiņu tuvošanās, vismaz ļoti daudzi skatītāji par to runā, ka ir tāda sajūta," saka mākslinieks.

"Mūsdienās, kad cilvēka apziņa ir pārbāzta ar informāciju un reklāmu tēliem, kas mudina tikai patērēt, cilvēkam nepaliek laika atcerēties par vienkāršām, bet svarīgām lietām. Liepājā dzimušais mākslinieks no Sanktpēterburgas izmanto Medicīnas institūtā apgūtās zināšanas un Smadzeņu izpētes institūtā gūtās iemaņas, kas attiecas uz cilvēka uztveres neirofizioloģiju," skaidro zinātnieks Andris Buiķis.

"Es izmantoju zināšanas, kas attiecas uz uztveres neirofizioloģiju, jo cilvēks vispār pieņem lēmumu - skatīties kādu gleznu vai nē jau pirmajās septiņās sekundēs. Ja tajā laikā tas nenotiek, tad cilvēks pie mākslas darba vairs neatgriežas," pauž Aleksandrs Nikolenko.

Izstādes garīgo meklējumu vertikāle Laimīgās mākslas muzejā no 9.aprīļa turpināsies arī kinomākslā - notiks 17.starptautiskais kinoforums "Un vārds tapa filma".

"Centrālā ass ir filmas ar vēstījumu, filmas ar kādu svarīgu vēstījumu, kas uzdod cilvēkiem jautājumus, filmas, kas apbalvotas starptautiskos fetsivālos, filmas, kas guvušas arī ekumēniskās žūrijas balvas. Būs jaunākās filmas - britu, vācu, dāņu, norvēģu. Atklāšanas filma ar Žiljetu Binošu galvenajā lomā - "Tūkstošreiz ar labunakti!", viņa spēlē kara fotogrāfi. Arī klasika būs - Ingmara Bergmana filma "Septītais zīmogs," stāsta Anita Uzulniece, kinoforuma "Un vārds tapa filma" rīkotāja.

Krievu kino pārstāvēs Latvijā iepriekš neizrādītais Alekseja Zvjaginceva "Leviatāns", zviedrus - Ingmara Bergmana "Septītais zīmogs", latviešu kino - Viesturs Kairišs un vairāki citi režisori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti