Kultūras rondo

Ar Līgas Spundes radītu karogu sācies mākslas projekts „Spēka avots”

Kultūras rondo

Ekspozīcija “Dailes teātris” Eduarda Smiļģa Teātra muzejā

Ieskats LMA Vides dizaina nodaļas diplomdarbu skatē

Laiks, kurā ir izslēgta gaisma – ieskats Mākslas akadēmijas Vides mākslas nodaļas diplomdarbu skatē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē šobrīd aplūkojama Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vides mākslas nodaļas diplomdarbu skate. Mākslinieces Baiba Prindule-Rence un Linda Vilka savos darbos apdomā laiku, ko piedzīvojam, un to, kādos virzienos tas var turpināties personīgajā dzīvē un kādā nomaļā pagastā. 

Ieskatu LMA Vides mākslas nodaļas diplomdarbu skatē šoreiz iešaurināsim līdz divu mākslinieču – Baibas Prindules-Rences un Lindas Vilkas – sniegumam. Situācijas paskaidrojums – abu jauno speciālistu darbi atrodas cieši blakus viens otram. Pašām māksliniecēm par telpas dalījumu nav bijusi teikšana. Darbus, ņemot vērā tajos risinātās tēmas, blakus savietojis LMA mācībspēks Martins Vizbulis. Galu galā šis pavērsiens ļāvis satikties ne tikai mākslinieču daiļradēm, bet arī viņu personībām. 

Baibas Prindules-Rences veikumu “Svinam” varētu nodēvēt par melno, statisko pasauli – viņas interese ir saistīta ar objektu statiskumu un, būtībā, šīs nojautas hiperbolizāciju. Stopkadrs, kurš ir mūžīgs, tāpēc ka – nemainīgs. 

Baibas Prindules-Rences darbs "Svinam"
Baibas Prindules-Rences darbs "Svinam"

“Darbs ir par uztveres un uzskatu maiņu. [..] Šajā gadījumā melnā krāsa ir ēna, kas sevi met pār šo laiku. [..]

Mans darbs nerunā par drūmumu, nomāktību, sērām un visu pārējo konotāciju, ko sev līdzi nes melnā krāsa. Nē. Tas drīzāk ir laiks, kurā vienkārši ir izslēgta gaisma.

Daudziem no mums tas bijis personīgās pauzes, pārdomu, nesapratnes, mīņāšanās laiks. Tagad, vasarai nākot, pa vienam visi sāks slēgt gaismas slēdzīšus iekšā, bet tāpat ar neziņu, kas būs, kā būs” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” skaidro darba “Svinam” autore.    

Lindas Vilkas ideja ir romantiskāka – viņa par sava darba idejisko kodolu ir izvēlējusies dzimto Tārgales pagastu, radot šīs vietas neoficiālu vēstniecību. Uz krītošām sintētikas drapērijām lasāmi viņas sasniegumi olimpiādēs un konkursos – šķiet, pašironisks mākslinieciskās izpausmes raksturojums. 

Lindas Vilkas darbs "Paralēlā idille / Tārgales vēstniecība"
Lindas Vilkas darbs "Paralēlā idille / Tārgales vēstniecība"

“Par “Tārgales vēstniecību ir jāzina tas, ka ne es esmu vēstnieks, ne es esmu gids, es vienkārši esmu tā, kas apkopojusi dažādas sev saistošas lietas, apkopojusi vietējos iedzīvotājus. Tas ir tāds kopienas darbs.

Veids, kā es sevi parādu, ir ne tikai mans vizuālais rokraksts, bet arī diplomi no manas pamatskolas laika. Es tos izmantoju, lai iezīmētu, ka esmu no Tārgales.

Tas paskaidro un pamato, kāpēc es šo darbu esmu veidojusi un kāpēc tieši šī vieta izvēlēta kā apzīmējums nomaļu nozīmības izcelšanai,” norāda darba "Paralēlā idille / Tārgales vēstniecība" autore. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti