Kultūras ziņas

Ziemassvētku koncerti Latvijas dievnamos

Kultūras ziņas

Elīnu Garanču Rīgā sveic ar ovācijām

Kurš projektēs Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju?

Laikmetīgās mākslas muzeja arhitektu izraudzīsies starptautiska kompānija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laikmetīgās mākslas muzeja fonds muzeja arhitektūras konkursa organizēšanu uzticējis kompānijai, ko vada starptautisku arhitektūras konkursu rīkošanā pieredzējušais Malkolms Rīdings. Konkursa princips nosaka, ka no konkursa rīkotāju datu bāzes atlasa vairāk nekā 100 pretendentus. Vēlāk, izturot pārējās konkursa kārtas, Rīdinga kompānija izraugās vispiemērotāko arhitektu.

Diemžēl potenciālo Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja projektēšanas pretendentu simtniekā latviešu vārdu nebija. Kā vēstīts, tā vietā pašmāju profesionāļu vidū pagājušajā nedēļā izsludināta pieteikšanās konkursā par līdzdalību muzeja tapošanā. Daļa pašmāju arhitektu to uzskata par otrā plāna vai kalpa lomas piedāvājumu, kas viņuprāt ir necienīgi.

Līdz 2021.gada 18.novembrim "New Hansa city" teritorijā, pagaidām vēl zaļā pļavā, jāslejas četrstāvīgam Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejam. Valsts muzeja projektēšana un būvniecībā naudu neieguldīs, bet nodrošinās nelielu daļu tā saturu. 30 miljonus eiro muzeja tapšanā ieguldīs Latvijas Laikmetīgās mākslas fonds, "AB LV banka" un Borisa un Ināras Teterevu fonds. Kā rīkot arhitektu konkursu, izlemj maksātāji. Raugoties pēc pieredzējušiem  laikmetīgās mākslas galeriju veidotājiem, konkursa rīkotājs Malkolms Rīdings latviešu vārdus nav atradis.

"Primārā prasība, atlasot konkursa dalībniekus, bija pieredze, īstenojot lielu platību laikmetīgās mākslas galerijas. Mēs rīkojām plašu izpēti pasaules arhitektu vidē, un mums ir liela datu bāze Londonā. Šajā specifiskajā jomā latviešu vārdus neatradu. Varbūt arī esmu kļūdījies," saka "Malcolm Reading Consultants" pārstāvis Malkolms Rīdings

Vietējie profesionāļi aicināti sacensties par iespēju līdzdarboties ar pasaules mēroga arhitektiem. Rīdings 20 gadu pieredzē pārliecinājies - pieredzes bagātākam ārvalstu arhitektam sadarbojoties ar vietējiem profesionāļiem, rodas labi rezultāti. Līdzīgā sadarbības modelī īstenoti nozīmīgi projekti gan Indijā, gan Skotijā. Taču pašmāju arhitekti sadarbības partnera statusu sauc dažādi - dzimtcilvēku būšanu pie ārvalstu barona, Sančo Pansas un pakalpiņa lomu.

"Organizētājiem ir jārunā ar profesionālo organizāciju, ar savienību par līdzvērtīgu Latvijas profesionāļu iesaistīšanas konkursā, nevis, ka automātiski mēs esam otrās šķiras pilsoņi. Es pieņemu, ka tas viss vēl ir labojams. Ceram,  ka tas pasākums mazliet iebremzēsies un tiks veiktas sarunas ar Arhitektu savienību," pauž Latvijas Arhitektu asociācijas padomes loceklis Renārs Putniņš.

"Es nedomāju, ka tas ir iespējams. Mans uzdevums bija atrast pasaules klases arhitektu šai ēkai. Bet es ļoti vēlos otrajā kārtā piesaistīt latviešu arhitektus. Tā nav paverdzināšana melnā darba darīšanai, bet labi apmaksāts darbs, kur intelektuālais ieguldījums būs vienlīdz liels no abām pusēm," norāda Malkolms Rīdings.

Arhitektu savienība gaida Kultūras ministrijas reakciju. Taču ministrijā atgādina, ka valsts nenosaka konkursa kārtību, jo muzejā līdzekļus neiegulda. Tikmēr muzeja fonds nākamā gada janvārī no sākotnējiem 150 atlasīs piecus finālistus. Viņiem būs jāizvēlas sadarbības partneris no Latvijas, lai kopīgi veidotu jaunā muzeja skices. Vēl pēc pusgada nosauks uzvarētāju, bet pārējie četri konkursa dalībnieki saņems prēmijas.

Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja fonds iecerējis muzeja ēku atklāt 2021. gada 18. novembrī. Muzeja darbība pēc tā nodošanas ekspluatācijā tiks organizēta, ievērojot Latvijas Republikas Muzeju likumu, lai tiktu nodrošināta muzeja pieejamība sabiedrībai un muzeja krājums būtu iekļauts Nacionālā muzeju krājuma kopkatalogā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti