Laikmetīgās mākslas festivāla «Survival Kit» tēma šogad būs «Utopiskā pilsēta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau sesto gadu Rīgā notiks starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit". Festivāls norisināsies no 4. līdz 27.septembrim un tā tēma šogad ir "Utopiskā pilsēta".

Festivālā "Survival Kit 6" piedalīsies vairāk nekā 30 ārvalstu autori un vairāk nekā 25 latviešu mākslinieki. Ik gadu festivālā mākslinieki tiek aicināti savos darbos risināt kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, apzinot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai. Šī gada festivāla tēma "Utopiskā pilsēta" aicina palūkoties uz pilsētu kā kompleksu un nepabeigtu struktūru, kā vietu, kuras nav, un meklējot atbildi uz jautājumu - kāds gan mūsdienās varētu būt labākais iespējamais vai varbūt neiespējamais pilsētas modelis, kurā telpiskā, politiskā un sociālā dimensija harmoniski papildinātu viena otru.

Šogad "Survival Kit 6" ir iekļauts "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. "Rīga 2014" programmas tematiskās līnijas "Izdzīvošanas komplekts" kuratore Solvita Krese šī gada tēmu komentē šādi: "Atskatoties uz utopiju ideju vēsturi, mēs nonākam salīdzinoši nesenā pagātnē, kur meklējamas gan pārsteidzošas modernisma vīzijas, gan dominējošo ideoloģiju spožums un neizdošanās, gan arī alternatīvās dzīves telpas meklējumi un vietas apzināšanās dažādu subkultūru ietvaros. Bet šodien katrs, visticamāk, iztēlojas savu utopiskās pilsētas vīziju - pilsētu, kuras nav, bet kuru gribētos izdomāt vai apdzīvot un kas aizved mūs līdz heterotopijai - pasaulei, kas nav homogēna, bet ir piesātināta ar līdzās eksistējošām citādībām, starptelpai, kas atrodas kaut kur ārpus, paralēli, aiz spoguļa, kas ir vienlaicīgi fiziska un mentāla, un kas ar savu pastāvēšanu padara utopiju iespējamu."

Paralēli apjomīgajai izstādei, kurā tiks eksponēti speciāli radītie vai atlasītie mākslinieku darbi, no 12. līdz 14.septembrim notiks arī starptautisks simpozijs "Urbānā utopija: māksla un kultūra kā rīks pilsētas apzināšanai un izpētei". Ārvalstu lektori kopā ar vietējiem ekspertiem pievērsīsies dažādām jomām, kas skar pilsētvidi un tās plānošanu - antropoloģijai, socioloģijai, mākslas un arhitektūras praksēm, filozofijai un citām.

Festivālā "Survival Kit 6" kinoteātrī "Splendid Palace" 7.septembrī  notiks Parīzē dzīvojošā japāņu mākslinieka Reioji Ikedas audio vizuāls koncerts "datamatics [ver.2.0]". Ikeda, viens no pazīstamākajiem Japānas eletroniskās mūzikas autoriem, savos darbos ne tikai pievēršas skaņas raksturīgākajām pamatiezīmēm, bet vienlīdz veiksmīgi izmanto arī gaismu kā matēriju un matemātiku kā metodi. "datamatics" ir ilglaicīgs projekts, kas sastāv no vairākām daļām - kustīga attēla, skulpturāliem elementiem, skaņas un jauno mediju tehnoloģijām.

Visu festivāla laiku paredzētas arī dažādas citas norises pilsētvidē - mākslinieku performances, ekskursijas pilsētvidē, lekcijas un priekšlasījumi.

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit" radās 2009.gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. "Survival Kit" ir pamanāmākais un starptautiski atzītākais laikmetīgās mākslas festivāls Latvijā. Festivāls ik gadu uzrunā un iesaista līdz 15 000 apmeklētāju, pērn apjomīgā izstādē un virknē pasākumu piedalījās 90 mākslinieki no 17 pasaules valstīm. Festivālu rīko Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti