Kultūras ziņas

Noras Ikstenas dubultā dzīve

Kultūras ziņas

Čehova stāsti Reinholdes baletā

Vai mūsdienu mākslai vajag savu telpu?

Laikmetīgās mākslas diskusija izvēršas par Tīrona performanci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Lai gan kupli apmeklētās diskusijas "Vai Latvijā atrodama laikmetīgā māksla?" vadītājs, interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins solīja sarunu par laikmetīgās mākslas vietu Latvijā, notikums izvērtās par filozofa, žurnāla „Rīgas Laiks" redaktora Ulda Tīrona „runas performanci". Tajā viņš kritizēja mākslas kuratoru tekstus un noliedza nepieciešamību skaidrot mākslu skatītājam.

Pēdējā laikā aktualizējies jautājums par laikmetīgās mākslas vietu kultūrā ne tikai pārnestā, bet arī pavisam burtiskā  nozīmē, jo laikmetīgās mākslas muzeja starp tuvām un tālām Eiropas valstīm nav tikai Latvijā. Jautājumu ir daudz, tādēļ sqabiedriskās iniciatīvas „Mākslai vajag telpu" aktīvisti sarīkoja diskusiju "Vai Latvijā atrodama laikmetīgā māksla?", par kuras norises vietu konceptuāli bija izraudzīta Rīgas Mākslas telpa rātslaukumā. Tur šobrīd notiek laikmetīgās mākslas izstāde "...lai gadījums kļūtu par notikumu...".

Tēma bija, vai Latvijā atrodama laikmetīgā māksla un vai mēs vispār pat  šaurā lokā spējam vienoties, kas tā ir. Šajā izstādē, kurā esam, par to arī vajadzēja runāt tāpēc, ka, manuprāt, šeit ir ļoti daudz formālisma mākslas un ļoti maz laikmetīgās mākslas. Bet mēs līdz tam nemaz netikām... un es jūtos drusku vīlusies," saka mākslas zinātniece Ieva Kalniņa.

Vienu miljonu vērtā laikmetīgās mākslas kolekcija ir jau nopirkta, taču telpas, kurā to aplūkot pastāvīgi, mums joprojām nav.

„Šī kolekcija pieder ABLV bankai un veido diezgan nozīmīgu segmentu no topošās Laikmetīgā mākslas muzeja kolekcijas, bet tad, kad izstāde beigsies, līdz tam, kamēr muzeja nebūs, šī kolekcija stāvēs noliktavā, apskatāma nebūs ilgu laiku," norāda Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese.

Jautājums par to, kur skatīties laikmetīgo mākslu, klātesošajiem izrādījās visaktuālākais.

„Kāpēc mēs raudam par to muzeju? Tie gaidīšanas svētki mums ir kaut ko nodarījuši tiešām psiholoģiski, jo ir tāds neatbildēts jautājums fonā: kāpēc mums viņa nav? Varbūt mēs kaut ko nepareizi darām? Kas tas īsti ir? Vai stils, vai hronoloģija, vai konkrēti mākslinieki, labākie? Un par tām visām lietām ir jāvienojas mākslas videi, un man šķiet, ka tā gaidīšana uz to muzeju ir tā, ka mēs neizdarām to ikdienas darbu," uzskata Rīgas Mākslas telpas kuratore Inga Šteimane.

„Es kā mākslinieks, kurš strādā darbnīcā un taisa savus projektus, domāju, ka es tur strādāšu, vai viņš būs vai nebūs, tas muzejs... Es, protams, priecāšos, ja tāds muzejs būs," saka tēlnieks Aigars Bikše.

LTV raidījums „100g kultūras. Diskusija" pievērsīsies jautājumam par Laikmetīgās mākslas muzeju nākamotrdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti