Laikmetīgās mākslas centrs uz reģioniem vedīs izstādi par Latvijas laikmetīgo mākslu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šī gada nogalē Latvijas reģionos būs skatāma Latvijas Laikmetīgās mākslas centra veidotā izstāde "Piecas versijas. Piezīmes par kādu laikmetu", kura vairāku kuratoru un mākslinieku eksperimentālā sadarbības formātā piedāvās iepazīt atšķirīgus skatījumus uz Latvijas laikmetīgo mākslu.

Izstādes radošie impulsi un materiālu interpretācijas virzieni tika meklēti Latvijas Laikmetīgās mākslas centra datu bāzē un arhīvā, kas veidots un papildināts kopš 20.gadsimta 90.gadiem un ir plašākā informācijas krātuve par Latvijas laikmetīgās mākslas procesiem.

Izstādi papildina saistoša izglītības programma "Lielā lupa", kā arī lekciju sērija un video programma "Jaunākā kustīgā attēla māksla Baltijā".

Šogad no 16. līdz 31.oktobrim izstāde būs skatāma Rēzeknē, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā "Zeimuļs", no 10. līdz 23.novembrim Kandavas mākslas galerijā, no 2. līdz 9.decembrim - Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzejā.

Izstāde pievēršas arhīva kā nozīmīga kultūras krājuma potenciālam, apskatot to kā daudzpusīgu informācijas nesēju, dinamisku un mainīgu procesu, kas veido un pārformulē attiecības ar vēsturi. Mākslinieku un kuratoru radošajos tandēmos izvērstie stāsti pārnes akcentus no vispārīgā (dokumentu, attēlu un faktu bezgalības) uz konkrēto, arī subjektīvo, tiecoties iesaistīt skatītāju kā aktīvu arhīva un mākslas darbu lietotāju.

Izstādes radošo komandu veido starpdisciplināra kuratoru un mākslinieku grupa: mākslas zinātnieks un kritiķis Jānis Borgs kopā ar mākslinieci Lauru Feldbergu, kuratore un mākslas zinātniece Līga Lindenbauma kopā ar dizaineru Kristapu Grundšteinu, mākslas zinātniece Aiga Dzalbe kopā ar māksliniekiem Kristapu Epneru un Ievu Epneri un operatori Baibu Legzdiņu, kā arī publicists un antropologs Haralds Matulis kopā ar mākslinieci Ievu Saulīti.

Izglītības programma "Lielā lupa" veidota, izmantojot Latvijas Laikmetīgās mākslas centra arhīvā atrodamās liecības par Latvijas laikmetīgās mākslas norisēm. Programmas mērķis ir interesantā veidā iepazīstināt skatītājus gan ar laikmetīgās mākslas valodu, gan ar Latvijas mākslas un kultūras vēsturi. Ar digitālu un analogu spēļu palīdzību būs iespēja labāk iepazīt māksliniekus, pētīt mākslas darbus, iepazīt aktuālās norises Latvijas laikmetīgajā mākslā, kā arī radīt jaunus mākslas darbus. Izglītības programma adresēta plašai auditorijai - gan bērniem, kuri vēl tikai apgūst mākslas pamatus, gan visa vecuma pieaugušajiem. 

Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Andra Silapētere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti