Laikmetīgās mākslas centrs pasludina 2015.gadu par Hardija Lediņa gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atceroties un novērtējot multimediju mākslinieka Hardija Lediņa (1955-2004) ieguldījumu Latvijas kultūrā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) 2015.gadu pasludina par Hardija Lediņa gadu.

Lai atzīmētu Latvijas avangarda mūzikas un mākslas klasiķa 60 gadu jubileju, LMC sadarbosies ar dažādu radošo jomu pārstāvjiem un Hardija Lediņa laika biedriem, visa gada garumā rīkojot virkni kultūras pasākumu, kas akcentēs leģendārā mākslinieka daudzpusīgās darbības svarīgākos pieturas punktus.

Par "multimediju patriarhu" dēvētais Hardijs Lediņš bija neordināra personība, kas Latvijas mākslas ainā ienāca 70.gadu beigās. Viņš izveidoja un spēcīgi iedvesmoja plašu alternatīvās kultūras lauku, sekojot līdzi aktuālākajām pasaules laikmetīgās kultūras norisēm un savdabīgā veidā tās integrējot Latvijas mākslinieciskajā vidē. Kopā ar saviem domubiedriem Hardijs Lediņš radīja mūzikas ierakstus, performances, akcijas un intervences, kas atklāj tiem laikiem inovatīvu un nebijušu izteiksmes valodu. Kā nozīmīgākās LMC min "Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas" aktivitātes un jau par leģendu kļuvušos Bolderājas gājienus, izstādi "Vējš vītolos", performanci "Dr. Enesera binokulāro deju kursi" Salaspils botāniskajā dārzā, "Aptuvenās mākslas izstādes", operu "Rolstein on the beach", kā arī "Starptautisko telefonkoncertu", kurā mūzika tika atskaņota vienlaicīgi no sešām pasaules pilsētām.

Hardijs Lediņš ir viens no spilgtākajiem ietekmju avotiem arī nākamajām mākslinieku paaudzēm - atsaucoties uz viņa radošo mantojumu joprojām tiek interpretēta Lediņa mūzika, tēlu sistēma un vizuālā valoda, tiek turpināta Bolderājas gājienu tradīcija.

Atzīmējot šo jubilejas gadu, LMC vēlas pievērst plašāku sabiedrības uzmanību viņa unikālajai personībai un uzsvērt Hardija Lediņa lomu Latvijas kultūrā, pielīdzinot to kanonizētām kultūras vērtībām.

22.janvārī notiks Hardija Lediņa gada atklāšanas pasākums, kurā ar literārajiem lasījumiem mūzikas veikalā "Upe" Rīgā tiks atvērta "Hardija Ledinņa kafejnīca", savukārt mūzikas klubā "Nabaklab" notiks dažādas muzikālās performances. Turpmāko gada programmu veidos slavenāko "Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas" performanču rekonstrukcijas, piemēram, Bolderājas gājiens, "Binokulāro deju kursi" Salaspils botāniskajā dārzā. Hardijam Lediņam tiks veltītas vairākas laikmetīgās mākslas izstādes, dokumentālā filma, literārie lasījumi, diskotēkas-lektoriji, multimediālas performances, koncerti, ekspedīcijas un akcijas Rīgas vietās un apkaimēs, kas bija nozīmīgas mākslinieka dzīvē. Hardija Lediņa gada pasākumi tiks apkopoti un publicēti izdevumā, ko papildinās viņa laikabiedru stāsti.

Pasākumu programmu producē LMC, pasākuma kuratores ir Solvita Krese un Diāna Popova. LMC jau ilgāku laiku nodarbojas ar Hardija Lediņa radošā mantojuma pētniecību. Centra pārziņā ir Hardija Lediņa arhīvs, 2005.gadā tika izdota Hardija Lediņa un Jura Boiko grāmata "Zun", 2009.gadā Rīgas mākslas telpā tika veidota izstāde "Laika gars un vietas atmosfēra", kas atklāja Hardija Lediņa kā arhitekta pozīciju. Vairāki viņa darbi ir iekļauti dažādās LMC organizētajās grupu izstādēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti