Kultūras rondo

Dmitrijs Petrenko Dailes teātrī iestudējis Regīnas Ezeras "Zemdegas"

Kultūras rondo

Literatūras festivāls “Prozas lasījumi 2020” savā 25. gadā notiks neklātienē

Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?" atvērts mākslas "Melnais tirgus"

Laikmetīgās mākslas centrā «Kim?» atvērts mākslas «Melnais tirgus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?" līdz 2021. gada 31. janvārim apskatāma izstāde “Black Market” jeb “Melnais tirgus”. Līdz 5. decembrim tā arī kalpos kā stends tiešsaistē notiekošajā starptautiskajā mākslas mesē “NADA Miami 2020”.

Izstādē, kas no 1. līdz 5. decembrim ir arī starptautiskā mākslas gadatirgus stends, var apskatīt Indriķa Ģelža, Kaspara Groševa, Ingas Melderes, Darjas Meļņikovas, Elzas Sīles, Viktora Timofejeva, Amandas Ziemeles, Ievas Kraules-Kūnas un Elīnas Vītolas darbus, izstādes kuratore ir Zane Onckule.

Izstādes nosaukums aizgūts no 1990. gadu postpadomju realitātes ar slepeniem tirgiem visā Baltijā.

Šis improvizētais mākslas gadatirgus/meses stends vērš uzmanību arī uz laikmetīgā mākslas centra "Kim?" lomu. Centra mājaslapā skaidrots, ka tas pieņem Rīgas mākslas tirgus scēnas "pabērna" statusu, mēģinot pārvarēt tās lāstu, ka tas nekad nav bijis īsti likumīgs vai finansiāli dzīvotspējīgs.

Lai turpinātu popularizēt "Kim?" ilggadējos māksliniekus, laikmetīgās mākslas centrs, apvienojoties ar galeriju “427” un galeriju “Low” piedalās laikmetīgās mākslas tirgū “NADA Miami 2020”. “NADA” – New Art Dealers Alliance jeb “Jaunās mākslas tirgotāju alianse” ir bezpeļņas organizācija, kuras mērķis ir popularizēt un stimulēt jaunus redzējumus laikmetīgajā mākslā.

"Kim?" pārstāvētais mākslinieks Indriķis Ģelzis Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāstīja, ka nokļūšana šāda veida starptautiskā mākslas tirgū ir sarežģīts uzdevums:

“Es teikšu, no savas pieredzes, tas noteikti nav viegli. Visu cieņu "Kim?", ka viņiem ir izdevies. Esmu bijis 2018. gadā klātienē šajā tirgū Ņujorkā.

Tas ir ļoti jauns, enerģijas pilns mākslas tirgus, kas ataino šodien mākslā pastāvošās tendences.”

“NADA Miami” ir organizācijas ikgadējais vadošais mākslas gadatirgus, kas norisināsies astoņpadsmito reizi – no 1. līdz 5. decembrim, šoreiz jaunā formātā. Šajā mesē piedalīsies kopumā 96 galerijas no 44 pilsētām ar izstādēm gan klātienē pašās galeriju telpās, gan arī tiešsaistē. Pateicoties sadarbībai starp "Kim?" un galerijām “Low” un “427”, arī Rīga pirmo reizi tiek pārstāvēta šajā gada tirgū. "Kim?" “NADA Miami 2020” mesē no 1. līdz 5. decembrim prezentēs Indriķa Ģelža un Elzas Sīles darbus, kas redzami izstādē “Black Market”.

Mākslinieks norādīja, ka šādam notikumam ir divas puses. Pirmkārt, tā ir iespēja māksliniekiem apskatīt un smelties informāciju par to, kas notiek laikmetīgās mākslas pasaulē šodien, un, otrkārt, tā ir satikšanās iespēja mākslas galerijām un kolekcionāriem, lai atklātu jaunus māksliniekus un mākslas darbus. Indriķa Ģelža un Elzas Sīles mākslas darbus varēs apskatīt un iegādāties internetā mākslas tirgus mājaslapā.

Mākslinieks arī pauda gandarījumu, ka Rīgas vārds laikmetīgās mākslas pasaulē parādās arvien biežāk.

“Tas, man šķiet, ir lielisks panākums. Tas ir vēl viens gadījums, kad Rīga kā mākslas lokācija tiek izcelta un atzīmēta. Tas pēdējos gados notiek aizvien vairāk, un man par to ir liels prieks,” atzīmēja Indriķis Ģelzis.

Mākslinieks, kura darbi redzami izstādē un līdzās Elzas Sīles veikumam pārstāvēti starptautiskajā mesē, atzīmēja, ka “Black Market” izstādē redzamajā darbā svarīga ir tieši interpretācijas brīvība.

“Mana interese ir, lai darbs būtu brīvi interpretējams māksliniecisko mediju izteiksmē, lai tas varētu atsaukties gan uz zīmējumu, gan gleznu pie sienas, gan grafiku, gan skulptūru, lai tas ir mazliet apmaldījies starp šiem paņēmieniem un uzdod jautājumus. Atstāju vietu diskusijai,” stāstīja mākslinieks.

Mākslinieks arī atzīmēja, ka viņa radošai darbībai šis krīzes laiks ir bijis bagātīgs un nācis par labu.

“Principā nekas nav mainījies. Es 17. septembrī atklāju izstādi Londonā, pēc tam sekoja izstāde Ģentē, kas bija diezgan liela. Tā bija viena no lielākajām izstādēm, kas man ir bijusi. Tā tika atvērta 17. oktobrī un vēl arvien ir apskatāma līdz 17. janvārim. Tad es pamazām gatavojos nākamajai izstādei, kas tiks atklāta nākamā gada martā Bukarestē, Rumānijā. Man ir kaut kādā mērā palaimējies, ka mani plāni nav tikuši atcelti, galerijas ir gana spītīgas, lai turpinātu sastādīto programmu,” stāstīja Indriķis Ģelzis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti