Kultūras rondo

Londonas koris "Southern Spirit Singers" koncertā Rīgā atskaņos arī latviešu mūziku

Kultūras rondo

Kinolektorijā "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" latviešu izcelsmes ārzemju režisoru filmas

Zīles Ziemeles izstādē "Laikrādis" galvenā tēma ir laika raksturs un ritējums

Laika ritējums – Torņakalnā skatāma mākslinieces Zīles Ziemeles izstāde «Laikrādis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Torņkalnā, "Ag galerijā" kopš marta vidus skatāma gleznotājas Zīles Ziemeles izstāde "Laikrādis". Kā noprotams pēc izstādes nosaukuma, tās galvenā tēma ir laika raksturs, laika ritējums. Visi darbi radīti speciāli šai izstādei un tāpēc arī tik labi iederas, uzsver galerijas vadītāja Agnese Čemme. Gleznas ir neliela izmēra, un māksliniece pati savas darbības formātu raksturo kā kamerglezniecību. 

"Izlasīju LSM, ka ir atklāta galerija tepat Torņkalnā, kur es dzīvoju, un ka galerijā ir izstādīti vietējie Torņkalna mākslinieki. Tas man ieinteresēja – kas tad te dzīvo un kāpēc es te neesmu," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atceras Zīle Ziemele. Ar savām atmiņām turpina Agnese Čemme: "Tad Zīle atnāca apskatīties izstādi. Vārds pa vārdam – izrādās, viņa arī te netālu dzīvo. Uzreiz, hops, viņa arī ir manā redzeslokā. Tā mēs to uzlikām uz jautājuma zīmes kādu brīdi. Pēc kāda laika sazinājāmies. Es gāju apskatīties Zīles studiju, viņas darbus, un tad jau mēs norunājām, ka būs izstāde." Kas ne mazsvarīgi – abas mākslinieces jau sen pazīstamas, jo kopā studējušas Latvijas Mākslas akadēmijā. Ziemele vieš skaidrību, ka viņa skolojusies glezniecību, bet Čemme – keramiku. 

Zīles Ziemeles jaunradītajā izstādē "Laikrādis" risināta liela tēma – laika raksturs. Laikrādis – tas var būt gan pulkstenis, gan stiebrs, kas spraucas ārā no zemes; ēna, kas tūlīt saplūdīs ar vakaru; svece, kas vēl var tikt aizdegta. Izstādes atklāšanā degušas 12 sveces sarindotas uz apaļa šķīvja. Arī

darbu sēriju apvieno apļa formas motīvs, tverts ikdienā lietotu objektu portretos, kā, piemēram, pulkstenis, dzijas kamols vai kontakts. 

Par darba procesa rosinājumiem vairāk stāsta pati autore: "Pirms kāda laika es ievēroju tādu dabas parādību – gaismas apļus. To var novērot, kad saules stari spīd caur koku lapām; tie krīt un veido vienāda izmēra apļus, kas kārtojas viens virs otra. Kur tie ir vairāki, tur gaisma paliek spožāka. Mani fascinēja tas tēls, ka tas ir kas ļoti abstrakts, bet arī reāli redzams dabā. Tas bija tāds viens no pirmajiem momentiem, kad es pievēros apļa tēmai. Jo vispār man darbi ir vairāk stāstoši, ilustratīvi, iespaidojoties no pasakām, mitoloģijas."

Zīle Ziemele. “Orbitors"
Zīle Ziemele. “Orbitors"

Darbi pārsvarā tapuši janvārī, februārī, atzīmē Čemme, bet to ziemas tonalitātē saskatāma pāreja jau uz pavasara laiku. Izstādei topot, abām māksliniecēm bijusi arī ne viena vien interesanta saruna. Kāda no tām – par kvadrātu apļiem vai apaļajiem kvadrātiem. Šīs sarunas iespaidā radīta glezna "Kontakts", kas galerijas vadītajai viens no mīļākajiem darbiem. Tā ir pavisam neliela izmēra glezna. Protams, Ziemelei ir ko papildināt: "Jā, mēs runājām, kas ir manos darbos, kā es esmu nonākusi līdz apaļajai tēmai. Atcerējos visu to vēsturi. Viens ir gaismas apļi, bet vēl iepriekš bija labas sarunas ar vizuālās uztveres pētnieku Jurģi Šķilteru. Viņš man pastāstīja par tādu teoriju – par apaļajiem kvadrātiem. Tā ir matemātiska teorija; apaļie kvadrāti, kas ir vienādi ar nulli, un tie apzīmē visas lietas, kas ir neredzamas, ko mēs nevaram saskatīt [..]" Lai arī matemātika īpaši neinteresē, apaļš kvadrāts viņu vizuāli uzrunājis. 

Zīle Ziemele. "Kontakts"
Zīle Ziemele. "Kontakts"

Tālāk seko stāsts arī par gleznu, kurā redzama nopilējusi svece. Tā ir arī uz izstādes afišas. Iesāk galerijas vadītāja: "Šis darbs ir diezgan stāstošs. Tur ļoti konkrēti var redzēt sveci. Varbūt netipiskā veidā – svece turas gaisā uz jau nopilējušiem sveķiem [..]." "Varētu šķist, ko tā māksliniece tur izdomājusi, bet es to atradu pagalmā. Ziemassvētku vakarā mēs sniegā saspraudām sveces. Sniegs nokusa, un kādā rītā es atradu šādu sveci savā dārzā. Tā pati par sevi vienkārši ir ļoti skaista. Tur nav ko pielikt, atņemt. Gribēju uzgleznot,"atklāj gleznotāja.  

Galeriju, ko tagad iepazinusi arī no darbu eksponēšanas puses, Zīle Ziemele raksturo labprāt: "Es ļoti novērtēju visas izstādes, kas te ir bijušas. Te ir ļoti laba izstāžu programma. Tas ir piedzīvojums katram, kas te nokļūst, tiešā vārda nozīmē, jo te ir pilnīga perifērija, kaut arī diezgan tuvu centram, Āgenskalnam. Skaista iela un tad tu pēkšņi nokļūsti aiz grafiti nopūstām durvīm citā realitātē."

"Laikrādis" ir šīgada otrā izstāde. Programma sakārtota visam gadam, un viens no galerijas galvenajiem virzieniem arī turpmāk būs laikmetīgā glezniecība, teic Čemme.

Viņa aicina uz galeriju Torņakalnā, un apmeklējumam gan vislabāk pieteikties iepriekš, rakstot "Instagram" un piesakot konkrētu laiku.

Zīle Ziemele. "Saistīts"
Zīle Ziemele. "Saistīts"

Savukārt Ziemeles turpmākajos plānos, kā vēlāk noskaidrojas, vairs ne mazā forma, bet gan lielformāts – viņa uzaicināta veidot murāli jeb sienas gleznojumu Talsu pilsētā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti