Kultūras ziņas

Mūzikas akadēmijā pasniedz Gada balvas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Izdota grāmata par Zuzānu kolekcijā esošo porcelānu

«Kuzņecova porcelāns» iesāk grāmatu sēriju par Zuzānu mākslas kolekciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Grāmata "Kuzņecova porcelāns" ir pirmais izdevums iecerētajā grāmatu sērijā "Zuzānu kolekcija". Tajā apkopoti vairāk nekā 700 Kuzņecova porcelāna ražojumi, aplūkojot tos saistībā ar fabrikas un dzimtas vēsturi, kā arī māksliniecisko nozīmību.

Grāmatā "Kuzņecova porcelāns" ir apkopots stāsts par Kuzņecova uzņēmumu, par tā pirmsākumiem Krievijas impērijā, pastāstīts par katru no fabrikām. Tas ilustrēts ar Zuzānu kolekcijas priekšmetiem. Izdevuma mērķis bija parādīt, kas tad īsti ir tas Kuzņecova porcelāns, kāda ir tā sākotne. 

Ideja par grāmatu attīstījusies 2019. gadā, veidojot izstādi ar kolekcijas objektiem Durbes pilī. Grāmatas koncepcijas, satura un teksta autore, mākslas zinātniece Marta Šuste atceras: "Izstādei tuvojoties beigām, kolēģi mani pierunāja, ka šo paveikto darbu, jau sarakstītos tekstus, kas kalpoja izstādei, vajadzētu tomēr iemūžināt paliekošākus. Nu, taisām tādu neliela formāta grāmatu. Aptuveni tā arī sākotnēji bija plānots, taču pamazām, pamazām tas projekts izauga daudz lielāks un grāmata izvērtās daudz plašāka."

"Kuzņecova fabrika ir pati pirmā porcelāna fabrika, pirmā, kas ir dibināta Rīgā un Latvijā vispār," ieskicē Marta Šuste. "Un arī notikusi pēctecība pēc tam, darbojoties Rīgas porcelāna rūpnīcai. Vēl tāda zīmīga detaļa, ka pats pirmais lietišķās mākslas priekšmets Zuzānu kolekcijā ir tieši Kuzņecova fabrikā radīts šķīvis "Kāzas" – pēc Romāna Sutas apgleznojuma."

"Tas ir paliekošs informatīvs avots un ir noderīgs visplašākajam lasītāju lokam. Gan speciālistiem palīdz priekšmetu atribūcijā, iespējams, gan arī ikvienam interesentam mājās, iespējams, ir kaut kas no Kuzņecova ražojumiem, turpina Šuste. "Man ir iecere un cerība, ka šī grāmata palīdzēs paskatīties uz tiem priekšmetiem citādāk un arī kaut ko vairāk par viņiem uzzināt."

Tāpat ir ieceres turpmākajiem darbiem. No 10. februāra mākslas centrā "Zuzeum" tiks izvietota izstāde. Plānots jauno grāmatu tulkot arī angļu valodā. Taču ar to nākotnes ieceres nebeidzas.

Marta Šuste atklāj: "Plānā ir šobrīd pievērsties Jesena fabrikai, kas ir otrā 19. gadsimtā atvērtā porcelāna fabrika. Mēs vēlētos apkopot kolekcijā esošos Jesena priekšmetus un paņemt arī informāciju no citiem avotiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti