Kustība un personības. Fotogrāfijas muzejā skatāma Nacionālajam baletam veltīta izstāde «Mēģinājums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Nacionālā baleta simtgades programmu atklājot, no 30. septembra Latvijas Fotogrāfijas muzejā (LFM) būs skatāma izstāde "Mēģinājums". Izstādē piedalās fotogrāfi Jānis Deinats, Vika Eksta, Iveta Gabaliņa, Reinis Hofmanis, Kristīne Madjare, Andrejs Strokins un Agnese Zeltiņa, kuru darbus papildinās Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcija no LFM krājuma. Izstādes scenogrāfiju un telpiskos risinājumus veido mākslinieks Aleksejs Beļeckis un arhitekte Līva Kreislere, informēja izstādes veidotāji.

"Dejas fotogrāfijas aizsākumi sakrīt ar pašas fotogrāfijas izgudrošanas laiku 19. gs. vidū. Ar dagerotipijā iemūžinātām statiskām (parasti baletdejotāju) pozām kā sākuma punktu un beidzot ar tehnoloģiski modernākajām iespējām tvert mirkli mūsdienās, pēdējo gadsimtu griezumā baleta un fotogrāfijas attīstība un attiecības ir cieši saistītas. "Pat iedvesmotam fotogrāfam reti piemīt tā dēmoniskā acs, kas spēj kustības mirklīgumu pārvērst pārlaicīgā žestā," reiz dejotāja Marta Greiema teica par Barbaras Morganas fotogrāfijām. Dejā izteiktais tēls tiek konstruēts no neskaitāmām kustībām, kuras atsevišķi notvert, iespējams, spēj tikai fotogrāfijas medijs. Vēsturiski sabiedrības priekšstatu par baletdejotāju, baletu un deju kā tādu nereti veidoja tieši fotogrāfija un tas, kā dejotājus redzēja fotomākslinieki. Latvijas Nacionālās operas un baleta un Latvijas Fotogrāfijas muzeja fotoizstāde "Mēģinājums" Latvijas baleta simtgades ietvaros izceļ personības – skatuves un aizskatuves māksliniekus un fotogrāfus –, kuri veido baleta tēlu šobrīd," vēstīts izstādes pieteikumā.

Andreja Strokina darbs izstādē "Mēģinājums"
Andreja Strokina darbs izstādē "Mēģinājums"

Izstādē skatāmie septiņu fotogrāfu darbi tapuši no šī gada janvāra līdz augustam dažādos baleta radīšanas apstākļos: uzvedumos un mēģinājumu zālēs, darbnīcās un studijā, atspoguļojot personības, procesu, emocijas, kustību un vidi. Fotogrāfijas tiks izstādītas ne tikai izstāžu zālē, bet arī integrētas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā.

Jāņa Deinata darbs izstādē "Mēģinājums"
Jāņa Deinata darbs izstādē "Mēģinājums"

1922. gada 1. decembrī notika Latvijas Nacionālā baleta pirmā pilna apjoma izrāde "Veltīgā uzmanība". 2022. gada rudenī Latvijas Nacionālais balets ar plašu programmu atzīmē savu simtgadi, kuras kulminācija 1. decembrī būs galā koncerts "Latvijas Nacionālajam baletam 100". Baleta vēsture un mūsdienas atspoguļosies fotogrāfijās, kinofilmās, grāmatā, spilgtos jauniestudējumos un citos īpašos notikumos.

Izstāde Latvijas Fotogrāfijas muzejā Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāja ielas) būs skatāma līdz 27. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti