Kurzemnieku ģimenes mākslinieki piepilda kopizstādes sapni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā 7. septembrī plkst. 17 tiks atklāta četru vienas ģimenes mākslinieku izstāde „Kopā”. Koktēlnieces Vinetas Kurzemnieces skulptūras un viņas meitu - Agneses Kurzemnieces grafika, Andras Kurzemnieces tekstilmozaīkas un dēla Gata Kurzemnieka videoinstalācija. Šī ir pirmā reize, kad četru dažādo vienas ģimenes mākslinieku darbi būs skatāmi vienā izstādē, kas ir autoru sen lolots sapnis.

Vineta Kurzemniece (1952) Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) tēlniecību apguvusi pie tādiem meistariem kā Līze Dzeguze, Emīls Melderis. Lai gan sākumā viņa izvēlējusies strādāt granītā, vēlāk pievērsusies koktēlniecībai. Tēlnieces darbus caurstrāvo miers, harmonija un mīlestība. Centrālais darbu motīvs ir alegorisks cilvēka tēls - visbiežāk sievietes noapaļotās ķermeņa formas. Liela loma mākslinieces dzīvē ir ģimenei - viņa ir piecu bērnu māte - tādēļ arī mātes un bērna tēma ir tikusi bieži vien apspēlēta darbos, kas ir alegoriski tēli, norādot uz saikni ar latviešu tautas mitoloģiju - liktens lēmējām dievietēm - veiksmes, laika un dzīvības devējām Laimu, Kārtu un Dēklu.

Andra Kurzemniece (1976) absolvējusi LMA Tekstilmākslas nodaļu un strādā tekstilmozaīkas tehnikā. Kompozīcijas ir veidotas no dažāda materiāla audumu gabaliem, pērlēm un izšuvumiem, lai panāktu vēlamo rezultātu, māksliniece, it kā lazējot, šuj vienu uz otra plānākus auduma gabalus. Savukārt, lai radītu faktūru un uzirdinātu virsmu, audums tiek burzīts un krokots. Darbiem raksturīga spilgtu, kontrastainu un dekoratīvu krāsu laukumu izmantošana. Māksliniece kopš 2000.gada ir tekstilmākslas asociācijas biedre.

Agnese Kurzemniece (1973) absolvējusi LMA Grafikas nodaļu un diplomdarbu izstrādāja Gunāra Kroļļa oforta meistardarbnīcā. Agnese strādā ne tikai oforta, bet arī sietspiedes, litogrāfijas, zīmējuma, kologrāfijas tehnikās, kā arī, gleznojot un eksperimentējot, meklē sev piemērotāko ceļu ideju īstenošanai. Domājot par šo izstādi, māksliniece ir radījusi novilkumu uz audekla „Dārzs”, velkot paralēles starp māsas tekstilmozaīkām un mammas nopietno aizraušanos ar dārzkopību.

Ceturtais elements šajā "kopumā" ir Gatis Kurzemnieks (1985). Ieguvis ne tikai LMA Vizuālās komunikācijas nodaļas izglītību, bet arī Latvijas Universitātes Datorzinātņu maģistra grādu un papildinājis zināšanas Lucernas augstskolā Šveicē (Hochschule Luzern), kur studējis 3D animāciju. Tagad Gatis lielākoties dzīvo ārpus Latvijas un strādā ar lielām, starptautiskām kompānijām (Microsoft, REI). Viņa darbības joma ir virtuālā realitāte un 3D animācija. Gata Kurzemnieka 3D animācijām raksturīga ne tikai pārliecinoša kvalitāte, bet neiztrūkstošs ir arī melnais humors.

Izstāde „Kopā” Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma no 7. līdz 25. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti