Rīta Panorāma

"Baznīcu naktī" dalību apstiprinājušas 97 baznīcas visā Latvijā

Rīta Panorāma

Lukašenko tiksies ar Putinu

Izstāde "Kurzemes princese ceļo. Fanijas Bīronas akvareļi un zīmējumi" Rundāles pilī

«Kurzemes princeses» Fanijas Bīronas ceļojumu iespaidi apkopoti izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Fanijas Bīronas dzīve ir stāsts par 19. gadsimta vidus aristokrāti, ceļotāju un mākslinieci. Vairāk nekā simts Rundāles pils cēlāja Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona mazmazmeitas akvareļi un zīmējumi šobrīd ir papildinājuši pils interjeru ekspozīcijā “Kurzemes princese ceļo”. Daļu no ekspozīcijā redzamajiem mākslas darbiem Rundāles pils muzejam dāvināja Fanijas Bīronas meitas Luīzes vīra Volfa fon Timplinga dzimtas pēcteči. Savukārt mākslinieces skiču albumus izstādei deponēja Princis Ernsts Johans. Ar šo izstādi Rundāles pils muzejs atzīmē 285. gadadienu kopš pils pamatakmens likšanas.

Mākslas vēsturniece Baiba Vanaga skaidro, ka Fanija Bīrona ir bijusi aktīva ceļotāja – apceļojusi tuvākas un tālākas vācu zemes, Itāliju, Franciju – to var redzēt viņas darbos.

Kaut arī tie ir amatiera mākslas darbi, Faniju var dēvēt par sava veida žurnālisti. Viņa skicēja notikumus, kuros bija aculieciniece. Piemēram, visu laiku visilgāk valdījušā pāvesta Pija Devītā bēres Romā 1878. gadā.

“Fanijas Bīronas darbos mēs redzam, kas ir tas atļautais un pieņemamais sievietei. Viņa skicēja to apkārtējo dzīvi, apkārtējo vidi, kas viņai bija redzama – gan citi cilvēki, gan ainavas, daudz skicēja arī bērnus. Savukārt tajā brīdī, kad viņa gribētu gleznot kaut ko lielu un piedalīties izstādēs, tās iespējas būtu stipri limitētas.”

Tā kā 19. gadsimta 40. gados Fanija Bīrona bija viena no zināmākajām Berlīnes salonu lauvām, arī izstāde Rundālē iekārtota kā salons, Bīdermeijera interjera stilā.

Arī Rundāles pils muzejs jau pavisam drīz cer tikties ar apmeklētājiem. Jo vairāk – ar Fanijas Bīronas darbu ekspozīciju Rundāles pils atzīmē 285. gadadienu kopš pamatu likšanas un 40. jubileju kopš Rundāles pils muzejs publikai atklāja pirmās restaurētās telpas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti