Kultūras ziņas

"Triānas parks" netiek Eirovīzijas finālā

Kultūras ziņas

Viesturs Kairišs debitē Rīgas Krievu teātrī

Atklāj Latvijas paviljonu Venēcijas mākslas biennālē

Kuratore: Fišera darbi Venēcijā daudziem uzlabo garastāvokli un rada iedvesmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Svinīgi atklāts Latvijas paviljons Venēcijas mākslas biennālē, kas atzīta par  vienu no nozīmīgākajiem, senākajiem un visapmeklētākajiem mākslas pasākumiem pasaulē. Latvija tajā piedalās kopš 1999.gada, un šogad mūsu valsti 57.Venēcijas biennālē pārstāv mākslinieks Miķelis Fišers ar ekspozīciju “Kas slikts var notikt”. Kā atzīst izstādes kuratore Inga Šteimane, interese par Latvijas paviljonu Venēcijā ir ļoti liela un Fišera humora izjūta uzrunā daudzus skatītājus.

"Man ir prieks, ka daudzi cilvēki ir izrādījuši patiesu prieku par nosaukumu. Pārvēršot to par jautājumu "Kas slikts var notikt?", viņi ar prieku acīs atbild – viss. Respektīvi, kaut kas mūsu paviljonā ir tāds, kas rezonē ar sajūtām, kādas cilvēki labprāt grib sajust šobrīd. Tas ir pats labākais," Latvijas ekspozīcijas kuratore, mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Latvijas paviljonā izstādīti 16 ironiski kokgrebumi, kā arī lielformāta glezna “Izlaušanās. Ardievas esībai” un apjomīga skaņas un gaismas instalācija. Miķelis Fišers rada spēcīgus kritiskus tēlus ar ezoterisku ievirzi, ko skatītājs var traktēt gan kā pareģojumu, gan uztvert kā pārsteigumu.

"Tagad var praksē redzēt, kā visas trīs atsevišķās daļas darbojas kopā, tas ir tā, kā bija iecerēts," atzīst Fišers. "Ir prieks arī par to, kā darbojas telpas arhitektūra, viņi izmanto soliņus, ko esam ierīkojuši, iet tur, kur mēs vēlējāmies, ir izdevies saskaņot visus materiālus. Ekspozīcija ir izdevusies."

"Manuprāt, mūsu paviljons šogad saskan pilnībā ar šīgada biennāles pamatnostāju, ka tā ir mākslinieku veidota un māksliniekiem veidota biennāle, respektīvi, ka šīs mākslinieku veidotās pasaules ir pirmās un galvenās, kas jāredz, un nevis politiķu vai ekonomistu veidotās. Fišera veidotā pasaule iekļaujas, tā nav maziņa, aprobežota pasaulīte, bet ar lielu vīziju par mums visiem," skaidro Šteimane.

Projekta kuratore, mākslas zinātniece Inga Šteimane atzīst, ka interesantākais Miķeļa Fišera kokgrebumos ar reptiloīdiem, sterilizētām nāriņām, pelēkās rases zinātniekiem vai ciklopiem mākslinieka sacerētie mīti ievietoti konkrētos vēsturiskajos apstākļos un radīti ar detalizētiem vides zīmējumiem un precīzām psiholoģiskajām reakcijām, kas uzdod neskaitāmus jautājumus Kāpēc?

"Interese par Latvijas paviljonu ir ļoti liela, esam pat saņēmuši uzslavas, ka jūs nodrošinājāt mums labāko dienu šajā apskatē. Miķeļa humora izjūta daudziem uzlabo garastāvokli un rada iedvesmu," saka kuratore.

Jau vēstīts, ka Latviju biennālē pārstāv mākslinieks Miķelis Fišers ar ekspozīciju "Kas slikts var notikt". 57.Venēcijas mākslas biennāle norisināsies no 13.maija līdz 26.novembrim. Latvijas paviljona kuratore ir Inga Šteimane, komisāre - Daiga Rudzāte un producents - kultūras projektu aģentūra "INDIE".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti