Dienas ziņas

Plāno labiekārtot skolotāju piemiņas vietu

Dienas ziņas

Daudzbērnu ģimenēm svētkos bezmaksas transports

Izstāde Kuldīgā "māksla muzeja krājumos"

Kuldīgas Mākslas namā atklās izstādi ”Māksla muzeja krājumos”

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tuvojoties 120 gadadienai kopš pirmās muzejiskās nozīmes izstādes 1899.gada pavasarī, Kuldīgas Mākslinieku rezidence sadarbībā ar Kuldīgas Novada muzeju organizē muzeja krājumā glabāto senāko gleznu izstādi.

Izstādes mērķis ir parādīt darbus, kas muzeja krājumā nonākuši dažādos laika periodos, informēja izstādes kurators Uldis Pētersons. Tiks izstādīti gan darbi, kas bija skatāmi Kuldīgas muzeja pirmajā mākslas ekspozīcijā, kuru veidoja vairāk nekā 70 latviešu mākslinieku darbi, gan arī tie, kas muzeja krājumā nonākuši atsevišķi padomju laikā.

Par senākajiem darbiem muzeja krājumā ir uzskatāms reģistrētais priekšmets muzeja krājumā – F. Špēra glezna “Skats uz Rumbu” (1851). Starp senākajiem ierindojama arī J. Eginka glezna “Portrets”(1847.), nezināma autora glezna “Kapelmeistara Rozes portrets” (ap 1800), akvarelis “Kuldīga” (1851.g.) un divas litogrāfijas “Kuldīga 1826” no 19.gadsimta 1.puses.

Kuldīgas muzeja krājumā glabājas mākslas darbi no Valsts Mākslas muzeja, dēvēti par “Piemirsto kolekciju”.

Šiem darbiem ir neparasts liktenis. 1942.gadā no  Valsts Mākslas muzeja tika deponēti 26 darbi, kas tika izstādīti Valsts vēsturiskā muzeja Kuldīgas nodaļas mākslas ekspozīcijā. Mainoties okupāciju varām, darbi neatgriezās Rīgā. Iztrūkstot dokumentācijai un steidzīgajā zudumu novērtēšanā pēc kara, iespējams, šie mākslas darbi tika pieskaitīti aizvestajiem un iznīcinātajiem darbiem.

        

Izstādē būs skatāmi Matīsa Zavacka, Jāņa Lauvas, Ulda Zemara, Karļa Brencēna, Timofeja Averina, Anša Cīruļa, Leo Kokles, Niklāva Strunkes, Jēkaba Bīnes, Jurģa Skulmes, Kārļa Grūbes, Kārļa Sūniņa, Ģederta Eliasa, Valda Kalnrozes, Voldemāra Tones, Jāņa Roberta Tillberga, Franciska Varslavāna, Indriķa Zeberiņa, Jāņa Kugas, Oto Pladera, Jāņa Jaunsudrabiņa, Oto Skulmes, Ārija Skrides, Ludolfa Liberta, Konrāda Ubāna, Eduarda Kalniņa, Kārļa Baldoņa un citu autoru darbi.

Pirmā izstāde ar muzejisku nozīmi Kuldīgā tika organizēta 1899. gada pavasarī rātsnama zālē Baznīcas ielā. Izstādes sarīkošanai tika izveidota speciāla komiteja, kura vērsās pie Kuldīgas un apkārtnes iedzīvotājiem ar lūgumu deponēt izstādīšanai priekšmetus no viņu īpašuma.

Iecere par Kuldīgas muzeja mākslas nodaļas izveidošanu iemiesoja Kārļa Ulmaņa vienotās Latvijas kultūrpolitikas idejas par mākslas pieejamību provincē, kas guva arī mazāku pilsētu pašvaldību un sabiedrības atbalstu. Provinces muzeji savas ekspozīcijas centās padarīt reprezentatīvākas, deponēdami darbus no Valsts mākslas muzeja kolekcijām.

Izstādes atklāšana notiks 2018. gada 30. jūnijā pulksten 16.00 Kuldīgas mākslas namā 1905. gada ielā 6, Kuldīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti