Kuldīgas krāsas – mākslinieces Antras Meikes pilsētas redzējums gleznās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kuldīgas novada muzejā šobrīd skatāmas muzeja mākslinieces Antras Meikes krāšņās gleznas ar Kuldīgas vecpilsētas skatiem. Gleznu izstāde "Manas pilsētas krāsas" ļauj ielūkoties Kuldīgas vecpilsētas arhitektūras niansēs un ļauties košajām krāsām – no zilām debesīm līdz pat Kuldīgai raksturīgajiem oranžajiem māla dakstiņa toņiem.

Kuldīgas krāsas – mākslinieces Antras Meikes pilsētas redzējums gleznās
00:00 / 04:32
Lejuplādēt

Iespējams, ka tik koša Kuldīga gleznās vēl līdz šim nav redzēta. Kādā no ielām plīvo Ukrainas karogs, un pilsēta mostas pavasarim. Māksliniece Antra Meike izstādei darbus sākusi gleznot tieši šī gada sākumā, kad sācies karš.

"Redzot to, kas notiek pasaulē, arī man atvērās tas mans gleznotājs – sauca pēc tā, ka jādod pasaulei savs redzējums ar savu miera izjūtu, ka mēs varam būt pateicīgi, ka nekādas šausmas šobrīd mūsu mazajā Latvijā vēl nenotiek. Varbūt tāpēc ir kaut kāda zemapziņas vēlme pēc mierīgām debesīm, bet tai pašā laikā košām," stāsta māksliniece.

Antra Meike Kuldīgā dzīvo pēdējos 12 gadus, taču pirms tam dzīvojusi Rīgā un studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā vides dizainu. Antra Meike ir dizainere, uzņēmēja un Kuldīgas novada muzeja māksliniece, kura ikdienā lielākoties strādā digitālā formātā, taču šoreiz ļāvusi vaļu glezniecībai.

Kaut arī reizēm aicina Kuldīgu nesalīdzināt ar Venēciju, taču Alekšupīte, tiltiņi un krāsu toņi par to atgādina. Māksliniece stāsta par gleznām: "Izstādē es meklēju tos skatupunktus, kas man ir tuvi. Katrai gleznai ir savs stāsts – kur es esmu bijusi, vai tur ir, piemēram, šuvēja, aptieka vai kas. Tad ir, piemēram, mīļākā kafejnīca "Marmelāde" ar Ukrainas karogu. Tad ir vecākā koka ēka. Mans auto arī tur ir – tā ir mana bērna mīļākā glezna. Katrā gleznā ir kādas vietas, kas man ir tuvas. Un tad, jā – vēlme izpausties ar krāsām, dot to redzējumu, kā es redzu pilsētu. Mēs jau katrs viņu redzam savādāk."

Māksliniece darbos fiksējusi arī veco ķieģeļu tiltu pāri Ventai un pašu muzeja ēku, kas atrodas tieši blakus Ventas rumbai.

34 gleznas ar Kuldīgas vecpilsētas īpašajiem skatu punktiem krāšņā izstādē Kuldīgas novada muzejā būs skatāmas līdz pat 21. augustam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti