Kultūras ziņas

Latvijas autoru filmas Riga IFF programmā

Kultūras ziņas

Vāgnera biedrība pārņem Vāgnera namu

Jēkaba Bīnes 125. jubilejas izstāde

Kuldīgā skatāma mākslinieka Jēkaba Bīnes 125. jubilejai veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Ar mīlestību…” – šādu virsrakstu mākslas zinātniece Agita Gritāne likusi mākslinieka, pedagoga un dievtura Jēkaba Bīnes 125. jubilejas izstādei Kuldīgā. Tas ir ne tikai paša mākslinieka mīlestības stāsts mākslā, bet arī kuratores skatījums uz viņa daiļradi.

Izstādē aplūkojami lielākoties darbi no privātkolekcijām, nedaudz arī no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

“Grezna izstāde, vietā un laikā, te nav sākuma perioda darbu, vai ir tikai tīri ilustratīvi. Te ir izlase, un izlase vienmēr izskatās labāk nekā sporta skolas grupa, kas kādreiz būs izlase,” par izstādi Kuldīgā saka Jēkaba Bīnes dēls Jānis Bīne.

Jēkabs Bīne piedzīvojis gan Latvijas kļūšanu par valsti, gan okupāciju. Izstādes kuratore Agita Gritāne saka – tāpēc arī nosaukumā likti vārdi – “ar mīlestību”, jo apmeklētājs te neieraudzīs mākslinieka nodevas savam laikam, bet gan tās tēmas, žanrus, kas pašam bija svarīgas – tuvākie cilvēki, portreti, akti, ainavas, klusās dabas, sadzīves ainas un, protams, mitoloģija, jo mākslinieka piederība dievturu kustībai un aizraušanās ar etnogrāfisko mantojumu kļuvušas par nozīmīgām viņa atpazīstamības zīmēm.

“Jēkabs Bīne dziļi ticēja savai idejai, viņš iznesa cauri šo latvietību, savu pārliecību.

Es domāju, ka mūsdienās jebkurš mākslinieks var ņemt to piemēru, ka idejas dziļums ir tas svarīgākais,” spriež Agita Gritāne.

Tikmēr mākslas vēsturnieks, Latvijas Mākslas akadēmijas doktora programmas vadītājs Ojārs Spārītis atgādina: “Jēkabs Bīne kā akadēmisku izglītību baudījis mākslinieks ļoti agri, 20. gadu vidū, pievēršas akta glezniecībai. Akts, varētu teikt, kā žanrs zināmā mērā latviešu konservatīvajā mākslas patērētāju vidē varbūt vēl tajā laikā nav tik ļoti populārs.

Tāpēc Jēkabam Bīnem kā laikmetīgi avangardiski domājošam cilvēkam ir svarīgi audzināt sabiedrību, jo mākslinieks ir tas, kas iet nedaudz laikam pa priekšu.”

Ekspozīcija mākslinieka jubilejas gadā ir kā likumsakarīgs turpinājums nesen izdotajai grāmatai par viņa daiļradi un dzīvi.

“Tas ir vizuāli krāšņs un saturiski plašs izdevums”, tā par izdevniecībā “Neputns” Latvijas mākslas klasiķiem veltītajā sērijā nesen izdoto grāmatu “Jēkabs Bīne” saka tās autore mākslas zinātniece Agita Gritāne. Te rezultējies viņas astoņu gadu ilgs mākslinieka, pedagoga un dievtura Jēkaba Bīnes daiļrades un dzīves pētījums, kuru bagātina vairāk nekā 100 attēlu un tulkojums angliski.

Izstāde Kuldīgas Mākslas namā apskatāma līdz 29. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti