Dienas ziņas

Pavāru cīņas par veselīgu uzturu

Dienas ziņas

Rēzeknes novadā slēgtas divas izglītības iestādes

Kuldīgā atklāta A.Eglīša izstāde "Pāreja"

Kuldīgā atklāta Andra Eglīša gleznu izstāde «Pāreja»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kā gleznā risināt pāreju no plaknes uz telpu un no priekšmetiskā uz abstrakto – šādi jautājumi nodarbinājuši gleznotāju Andri Eglīti. Savu atbildi viņš ietvēris jaunajā izstādē "Pāreja", kas atklāta Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā.

Šobrīd gleznotājs Andris Eglītis Kuldīgā vada nodarbības topošajiem māksliniekiem no Latvijas Mākslas akadēmijas, kas tur ieradušies gadskārtējā vasaras plenērā. Vienlaikus atklāta arī viņa izstāde "Pāreja".

Pirmās idejas šim ciklam tapušas jau pērnā gada rudenī, bet aktīvākais darbs bijis pēdējā mēneša laikā.  Autors atzīst – tā reizē ir gan krāsu pāreja, gan plakne, gan telpa, gan realitāte, gan abstrakcija.

"Man interesē tā lietu divējādā jeb daudzējādā daba, kad vienlaicīgi tā glezna ir vienkārši krāsa uz audekla, tad tā ir abstrakta forma un tad tās varbūt it debesis. (..) Tā ir tā pāreja no kaut kāda viena uztveres veida, viena izpratnes vai sapratnes stāvokļa uz citu, un to es tajos darbos gribēju dabūt iekšā," atzina mākslinieks.

Andris Eglītis ir studējis glezniecību Latvijā, Krievijā un  Beļģijā. Izstādēs viņš aktīvi piedalās no 2000. gada, personālizstādes bijušas Rīgā, Antverpenē, Berlīnē un cituviet.

2013.gadā Andris Eglītis kļuva par Purvīša balvas laureātu, bet pērn kopā ar Katrīnu Neiburgu pārstāvēja Latviju starptautiskajā Venēcijas biennālē. Tā kā gleznotājs iesaistījies Kuldīgas Mākslinieku rezidences projektos, tad jaunākā izstāde apskatāma tieši tur – Kuldīgā.

"Šeit ir runa par tīrību, par sterilitāti visā. Sākotnēji šķiet, ka nekā nav. (..) Tas darbs vai nu paķer vai nē, liek skatītājiem pašiem domāt par pārejas jautājumiem," atzina Kuldīgas Mākslinieku rezidences projektu vadītājs, kurators Uldis Pētersons.

Izstāde Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā būs apskatāma līdz 3.jūlijam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti