Dienas ziņas

Atklāj akciju ""Iepazīsti kaimiņus Zemgalē""

Dienas ziņas

Ķūļciema baznīcai jauns tornis

Scenogrāfa Jura Gala izstāde Kuldīgā

Kuldīgā atklāj scenogrāfa Jura Gala izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Opis jau bērnībā teica – Jurīt, vajag strādāt un kustēties. Tā atceras ilggadējais Latvijas Televīzijas scenogrāfs Juris Gals. Tas viņam kļuvis par vadmotīvu dzīvei. Lai arī aiz muguras jau 70 gadu, viņš joprojām piedalās dažādos projektos un veido scenogrāfijas.

Tagad tik bieži visur ir sarkanie paklāji, un man ar – tā, smejot par savu jubilejas izstādi, saka ilggadējais Latvijas Televīzijas scenogrāfs Juris Gals. Pērn, kad bijusi apaļā jubileja, izstādes izveidošanai nepieticis laika, tāpēc tā tapusi šogad. Tās vadmotīvs ir „Es uz visu skatos it kā caur logu”, ko savulaik mācījis Jura Gala augstskolas pasniedzējs Kondrāts Ubāns. 

“Viņš pieveda pie loga un teica – gleznojot vienmēr paskatieties pa logu, tur vienmēr visu var redzēt,” saka scenogrāfs.

Juris Gals saka – ienācu Latvijas Televīzijā 1972.gadā un no tās izgāju 2008.gadā. Aiz muguras ir veidotās scenogrāfijas daudziem raidījumiem un televīzijas uzvedumiem. Izstādē ir redzams tas, kā no skicēm tapis iekārtojums seriāla “Ugunsgrēks” pirmsākumos, kad tā nosaukums bija “Neprāta cena”.

Savukārt sadarbība ar Kuldīgu sākās 2005.gadā, kad Latvijas Televīzija tur filmēja tradicionālo Līgo uzvedumu. No tā brīža sadarbība tikai attīstījusies, un katri pilsētas svētki bagātināti ar lielkoncertiem, kuru scenogrāfs bijis Juris. Tāpēc arī par izstādes pirmizrādes vietu izvēlēta Kuldīga. 

“Es domāju, ka cilvēkam vienam pret otru ir jācenšas, tad ir tā savstarpējā saikne, tad ir absolūta uzticība un var kaut ko darīt,” saka Juris Gals.

“Man patīk strādāt ar profesionāliem cilvēkiem, ar tādiem, uz kuriem var paļauties, ne labprāt mainu komandu,” saka Kuldīgas kultūras centra direktore Inta Burnevica.

Izstāde parāda arī citas scenogrāfa nodarbošanās šķautnes – fotografēšanu un gleznošanu.

Mākslinieks priecājas, ka joprojām viņa pieredze un radošais redzējums ir vajadzīgs: “Tas ir iemācīts bērnībā, ka vajag strādāt, vajag darboties. Draugi dakteri arī man to apstiprina - vajag kustēties. Tas ir vadmotīvs.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti