Kultūras ziņas

Svētā Augustīna atzīšanās Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Rīt atvadīšanās no ērģelnieka Tālivalža Dekšņa

Kuldīgā atklāj izstādi "12 Sieviete

Kuldīgā atklāj izstādi «12 sievietes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“12 sievietes” – šāds nosaukums dots izstādei, kas piektdien, 23.martā, atklāta Kuldīgas Mākslas namā. Tas ir kā neliels ceļojums 12 izcilu Latvijas mākslinieču un personību daiļradē. Taču izstādes nosaukumam tīšuprāt dots šobrīd provocējošs nosaukums. Izstādes īstenais mērķis ir abstrahēties no raksturojuma «sievišķīgs», kas tiek attiecināta uz mākslu vai tās autorēm.     

Ieejot Kuldīgas Mākslas namā, vispirms skatam paveras Maijas Tabakas 1988.gadā radītais darbs “Čigānu nāve”, turpat līdzās Intas Celmiņas 2012.gadā tapušais “Čellists”, bet tālāk Džemmas Skulmes “Spānija” no 1976.gada, un tā mazpamazām izstāde atklāj 12 augsti novērtētu dažādu paaudžu Latvijas mākslinieču dažādos laikos tapušus darbus, tāpēc izstādei arī dots nosaukums “12 sievietes”.

Tomēr izstādes mērķis nav bijis reflektēt par to, vai sieviešu radītā māksla atšķiras no vīriešu veikuma.

Kuldīgas Mākslinieku rezidences kurators Uldis Pētersons stāsta, ka “izcilai mākslai nav dzimuma, nosaukums vairāk provokatīvs, alegorisks, lai skatītājs pats domā, vai ir nozīme, būtiskākais r mākslas darbs”.

Izstādes kurators atzīst, ka gribējies parādīt arī katrai autorei raksturīgo rokrakstu.  Tā, piemēram, mākslinieces Vijas Zariņas pērn tapušais darbs  ''Dienvidus'' izsmaržo Latvijas skaisto dabu, bet Ievas Iltneres glezna ''Viela pārdomām'' liek aizdomāties par informācijas nesēju maiņu. Gleznotājas uzsvēra, ka svarīgi ir šādas izstādes veidot arī ārpus Rīgas.

Izstāde ''12 sievietes'' Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma līdz 6.maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti