Kultūras ziņas

Nacionālā teātra piebūves projekts var ieilgt

Kultūras ziņas

Jūrmalā būs jauns vides objekts

Atjaunos Līvijas Rezevskas strūklaku Kuldīgā

Kuldīgā atjaunos tēlnieces Līvijas Rezevskas strūklaku «Meitene ar ūdens trauku»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Maijā 95. jubilejā atcerēsimies tēlnieci Līviju Rezevsku, kuras dzimtā puse ir Kuldīga. Tās pilsētvidē ir apskatāmi daudzi tēlnieces darbi, taču viens no kuldīdznieku iecienītākajiem ir skulptūra – strūklaka “Meitene ar ūdens trauku”. Jau vairākus gadus strūklaka nefunkcionē, taču nu radušās cerības, ka vasaras beigās tā atkal darbosies.

Romantiski sēdošo meiteni ar ūdens krūzi rokās kuldīdznieki mīļi nodēvējuši par Anniņu. Skulptūra 1905. gada parkā nonāca pagājušā gadsimta 50. gados un bija pirmais no Līvijas Rezevskas tēlniecības darbiem, kas papildināja Kuldīgas parkus.

Šobrīd tēlnieces Līvijas Rezevskas strūklaka skulptūra “Meitene ar ūdens trauku” ir ziemas miera apņemta un nekas neliecina, ka ūdens no tās neplūst arī vasarā. Strūklakas mehānisms sabojājies, arī apkārtējā vide prasa mūsdienīgākus risinājumus.

Skaļāk skulptūras vārds izskanēja pērn, kad Kuldīgas pilsētvidē tika atklāta izstāde “Tēlniecība. Objekts”. Tajā piedalījās Latvijas vadošie mākslinieki, bet Kristiana Brektes uzmanību piesaistīja tieši šis objekts un viņš izveidoja tās interpretāciju “Dusmīgā Anniņa”, uz ūdens trauka novietojot lādiņu, bet galvā uzvelkot oranžu masku. Tā mākslinieks asociatīvi pauda nostāju gan par pasaulē pieaugošo agresiju, gan pievērsa uzmanību tam, ka strūklaka jau vairākus gadus nedarbojas. Kuldīdznieki gan šādam interpretējumam gatavi nebija, un mākslinieka radītais pazuda jau nākamajā naktī pēc atklāšanas.  Šogad ir mākslinieces 95. jubilejas gads, un šobrīd aizsākts darbs, lai strūklaka atsāktu darboties.

Kuldīgas attīstības aģentūras projektu vadītāja Elīna Voika skaidro: “Plānojam notīrīt pašu skulptūru, atjaunot podestu, atjaunot arī baseinu, ir nepieciešams arī jauns strūklakas mehānisms, un tad attiecīgi arī visa piegulošā teritorija, teritorijas labiekārtojums – jauni soliņi, atkritumu urnas, apstādījumi,

bet katrā ziņā saglabājot 1905. gada parka vēsturisko koncepciju, jo projektētājam ir uzdevums – ne vienkāršs uzdevums atjaunot mūsdienīgi, ergonomiski, bet tomēr saglabājot to vēsturisko koncepciju.”

Strūklakas atjaunošanas projektēšanas darbi uzticēti SIA “Zala Landscape Architecture”. Kā norādīts Kuldīgas novada pašvaldības mājaslapā, līgums par strūklakas atjaunošanas projektēšanu noslēgts par summu 7590 eiro bez PVN. Uzņēmums apņēmies trīs mēnešu laikā sagatavot būvniecības ieceres dokumentāciju.

Tēlniece Līvija Rezevska ir Kuldīgas Goda pilsone. Viņa ieņem nozīmīgu lomu padomju laika tēlniecībā. Tēlnieces darbi skatāmi ne tikai Kuldīgā, bet šai pilsētā ir aplūkojama lielākā daļa viņas radošā devuma – Pilsētas dārzā pie muzeja ir viņas radīts skulptūrdārzs ar 22 darbiem. Par to savulaik tēlniece teikusi: “Esmu vienīgā sieviete Eiropā, varbūt pat pasaulē, kas izveidojusi veselu skulptūrdārzu viena pati. Visu savu dzīvi esmu likusi uz mākslas altāra.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti