Krūtis kā radari: Viviannas Marias Stanislavskas komikss «Šitāda tu ārā neiesi!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vai ir gadījies dzirdēt no mammas: “Šitāda, ar tādu dekoltē, tu ārā neiesi!”? Varbūt ir bijis citādāk – uz viņu skatoties, nodomā: “Vai man kādreiz būs tādas pašas krūtis kā viņai?” Apkopojot stāstus par krūtīm, ko māksliniecei Viviannai Mariai Stanislavskai uzticējušas dažādu paaudžu sievietes, ir tapis lielformāta komikss, kurš līdz 2. septembrim apskatāms laikmetīgās mākslas izstādē “Glandula Mammae” Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. 

Viviannas Marias Stanislavskas darbs ir pētījums par kopīgo un atšķirīgo krūšu pieredzē, uzklausot pašu sieviešu viedokļus. Darbs atklāj krūšu nozīmi sievietes subjektivitātē un sevis izpratnē, kā arī ļauj ieraudzīt krūšu sociālo funkciju: tās kalpo par radariem, kas uztver un pārraida sabiedrības stereotipus, dubultos standartus, priekšstatus par skaistumu un citus ideoloģiskus veidojumus, kas noteiktā veidā modelē sievietes ķermeni un seksualitāti. 

Krūšu pieredze ne tikai rada spriedzi un pārpratumus, bet arī veido jaunas solidaritātes formas un telpu diskusijām, kur notiek viedokļu un zināšanu apmaiņa. Krūšu pieredzes šķautnes – smieklīgās, neērtās, pikantās, negaidītās, apnicīgās vai agrāk noklusētās – ir balstītas reālā pieredzē, kam māksliniece piešķīrusi asprātīgu, dzirkstošu un konceptuāli precīzu veidolu. 

Vivianna Maria Stanislavska studē grafiku Latvijas Mākslas akadēmijas maģistra programmā, zināšanas papildinājusi Krakovas un Lucernas mākslas augstskolās. Piedalās izstādēs, kā arī strādā kā grāmatu māksliniece. 2016. gadā Vivianna saņēma Jāņa Baltvilka balvu “Jaunaudze” par labāko debiju grāmatu mākslā. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti