Rīta Panorāma

Intervija ar Finanšu ministri Danu Reiznieci–Ozolu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Studentu dienasgrāmatas .Tēlnieki - Mākslas stacijā Dubulti

Kritiski pret mākslu un politiku – jaunie mākslinieki rada izstādi Dubultu stacijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kas ir studentu galvās? Ar šādu jautājumu jau otro gadu mākslas stacija „Dubulti” rīko jauno mākslinieku izstādi, kurus izstādē vieno politiskā kritika.

„Kopsakarība ir valodā, ka tie ir 3-D objekti, tas vien jau ir vienojoši. Mēs relatīvi esam diezgan jauni, un visiem ir diezgan kritisks skatījums uz realitāti,” uzsver Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) students Kristaps Andersons.

Izstāde „Studentu dienasgrāmatas. Tēlnieki” Dubultu stacijā intriģē. 21 topošā tēlnieka darbs ļauj ieskatīties nākotnē un uzrunā ar asu kritisko domāšanu. Ne tikai tāpēc, ka būtu savādāk un jaunībai tas piedienas, bet galvenokārt tāpēc, ka viņi apkārtni tver asi.

„Viņi ir kritiski arī pret mākslas materiālu, tēlniecisko materiālu veidošanā. Un nevis kritiski kā poza, ka es izlieku kāju un saku – es jums nepiekrītu. Viņiem ir patiešam dziļākas domas, kāpēc viņi nepiekrīt. Varētu teikt, ka tā ir skaista politiskā pozīcija plašākā nozīmē, ka es ar savu personību veidoju politiku un vidi ap sevi,” stāsta mākslas zinātniece un izstādes kuratore Inga Šteimane.

Izstādē redzami plastikas spožumi, arī brutālisms, popkultūra un Latvijas tradicionālās kultūras sīkstais spēks. Plašā nozīmē ir arī politiskā kritika. Pāri izstādes telpai iekārtots melns cirvis, veidots no plēves.

„Cirvis kā tēls. Ir teiciens: „Cirvis paliek cirvis”. Kad ir vienlīdzība, krāsā arī turpinās šis atspoguļojums, jo ar melno krāsu tiek simbolizēta vienlīdzība. Ir tāds teiciens: „Tumsā visi kaķi melni.” [Tas ir par] realitātes vienlīdzību, kurš skalda, kurš neskalda. Skaldītājos vienmēr ir savs labais un sliktais,” skaidro Andersons.

Savukārt LMA studente Una Stahovska radījusi darbu „Mākslīgais instinkts”.

„Tā pamatdoma ir tāda, ka sabiedriskais viedoklis ir liela, melna masa, kurā zūd individuālisms un mēs visi paliekam kā nokodēti putni, kas tikai knābā un knābā,” stāsta Stahovska.

Izstādē būs unikāla iespēja redzēt studentu veidošanas kursa darbus malā. Veidošana līdzīgi kā zīmēšana ir tradicionāls apmācības veids, kas LMA ir ne tikai saglabājies, bet tiek mācīts labā līmenī.

Izstāde "Studentu dienasgrāmatas. Tēlnieki" skatāma līdz pat jūnija sākumam. Pirmie apmeklētāji mākslu var baudīt 7.00 no rīta, brīdī, kad atvērta stacijas kase.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti