Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Pamazām attīstās sociālā uzņēmējdarbība

Gleznotājas Kristīnes Luīzes Avotiņas multimediālā "Sapņu upe"

Kristīnes Luīzes Avotiņas «Sapņu upe» - latviešu mākslas dzīvē neparasts notikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" otrdien, 1.decembrī, tiks atklāta Kristīnes Luīzes Avotiņas multimediāla izstāde "Sapņu upe", kas solās būt latviešu mākslas dzīvē neparasts notikums. Kā vēstīts, izstādi veidos gleznotājas spilgtāko darbu izlase, kas ar jauno tehnoloģiju palīdzību būs padarīti telpiski, skatītājā radot sajūtu, ka darbi ir atdzīvojušies un to tēli ir tepat blakus. Izstāde ir mēģinājums uz klasisko glezniecību paraudzīties no cita skatu punkta.

Kristīnes Luīzes Avotiņas jaunā izstāde risināta pilnīgi citā atslēgā nekā tradicionālās gleznu izstādes. Gleznas nav aplūkojamas pie galerijas sienām, bet projicētas uz ekrāniem un padarītas telpiskas, radot skatītājā sajūtu, ka viņš pats iekļuvis šo gleznu pasaulē un nonācis tiešā saskarē ar autorei raksturīgajiem gleznu tēliem - putniem, ziediem, taureņiem un ūdeņiem.

Izstādes idejas autore ir Sandra Jonāne, kuru pirms vairākiem gadiem savaldzināja Izraēlā apmeklētā multimediālā izstāde, veltīta Vinsenta van Goga daiļradei. Atgriezusies Latvijā, viņa uzaicinājusi Kristīni Luīzi Avotiņu īstenot līdzīgu projektu, atklāj gleznotāja.

"Viņu emocionāli bija uzrunājis tieši tas mirklis, kad tu iznāc no izstādes ārā, ka tu esi bijis mākslinieka pasaulē. Un es viņai atbildēju: "Jā, kāpēc ne!". Un tad sākās process, mēs meklējām cilvēkus, kas to var izdarīt," stāsta Kristīne Luīze Avotiņa.

Izstādes veidošanā iesaistīta spēcīga komanda - režisors un videomākslinieks Roberts Rubīns, scenogrāfs Didzis Jaunzems, animācijas speciālists Dzintars Krūmiņš un skaņu mākslinieks Uģis Vītiņš. Izmantojot ekrānus, projekcijas un citas mūsdienu tehniskās iespējas, viņi visi kopā uzbūruši Latvijas mākslas galerijā vēl nebijušu kompozīciju.

"Kopā mums ir deviņi tumši ekrāni, uz kuriem ir jaudīgas projekcijas. Kopīgā kompozīcija ir veidota, skatoties kopplānā visas gleznas, bet tajā pašā mirklī tu, ejot tām tuvāk klāt vai ejot tajās iekšā, iekļūsti Kristīnes gleznu pasaulē. Kādā brīdī tās tev nāk virsū, kādā brīdī tu ej tām garām, kādā brīdī tu uz kādas uzrāpies. Tas viss rada diezgan iespaidīgu iluzoru efektu," norāda Roberts Rubīns.

Telpiskajā kompozīcijā ļoti svarīga loma ir arī skaņai, ko Roberts Rubīns dēvē par super stereo, jo izmantotas kopumā astoņas skandas, izvietotas pa perimetru.

"Fazāns tev nokliedzas tieši pie auss vai jūra tev gāžas virsū, vai kaut kur nobrakšķ aisbergs. Respektīvi, skaņa arī ir svarīga. Kaut kas kinematogrāfisks tajā visā arī ir klāt. Jā, un atsevišķas gleznas ir animētas, respektīvi, tās ir pārgleznotas, atkārtojot Kristīnes triepienus. Tas rada sajūtu, ka ziedi dzīvo, visādi lāsumiņi un ūdens ir atdzīvināts. Arī Parīzes sajūta atnāk simtprocentīgi," stāsta Roberts Rubīns.

Līdzās Parīzes sajūtām izstādē atdzīvosies arī citas Kristīnei Luīzei Avotiņai svarīgas vides - tā būs Liezēre Latvijā, Barselona Spānijā un Bali sala Indonēzijā.

Māksliniece stāsta, ka darbs pie šīs izstādes arī pašai bijusi ļoti neparasta pieredze, kuras tik veiksmīgam un interesantam rezultātam pat grūti noticēt.

Kristīnes Luīzes Avotiņas multimediālā izstāde "Sapņu upe" Rīgas mākslas telpā apskatāma neilgu laiku - no 1. līdz 10.decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti