Kultūras ziņas

Romantisms, LNSO un Gintars Rinkēvičs

Kultūras ziņas

Latgale, kongress un keramika

Kristapa Zariņa metafiziski erotiskais sapnis

Kristaps Zariņš savu metafiziski erotisko sapni radījis personālizstādē «Privāti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Erotiski pavasarīgu daiļdārza noskaņu savā glezniecībā uzbūris mākslinieks un Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Kristaps Zariņš. Savā jaunākajā personālizstādē “Privāti” Zariņš ar krāsainajiem zīmuļiem uzgleznojis savu metafiziski erotisko sapni.

Pavasarīga atmoda un rotaļīgi erotiska noskaņa uzplaukusi galerijā „Māksla XO”. Līdzko izpakoti gleznotāja Kristapa Zariņa jaunākie darbi, sevi atklāj kailās daiļās dārznieces, kuras ne tikai sēj, stāda, ravē, bet pat kāpj kokos kā vāveres, kārdina un vilina.

Cik dažāds ir rožu skaistums un smarža, tik atšķirīgas arī dārznieces. Kristapa Zariņa izstāde radusies kā turpinājums dārza tēmai, ar ko mākslinieks pārsteidza skatītājus pērn, tikai šoreiz viss radīts ar krāsainajiem zīmuļiem, kas iespaidojis arī izstādes nosaukumu “Privāti”.

„Mēs, paņemot zīmuli, kļūstam daudz privātāki, nekā ja mēs paņemam pildspalvu. Jo zīmuli var arī izdzēst.

Līdz ar to tā sekrētā doma, kas ir galvā, viņa ir trausla un ļoti personiska. Tā kā te vēl iesaistās krāsainie zīmuļi, beigās tā sanāk kā glezniecība,” uzskata mākslinieks.

Privāti, jo roka sekojusi domai ar štrihu. Privāti, jo mākslinieks glezno savu, ar domām, darbiem, ikdienu un emocijām iezīmēto teritoriju. Un privāti arī tāpēc, ka rakta zeme un stādīta puķe.

„Tur viena glezna, kur parādās galvaskauss, domāts tā kā salnā, otrā veidā tās ir pārdomas par cilvēka mūžu. Pozitīva ziņa, ka ir skaistas rozā debesis un cilvēka mūžs ir pavadīts ar krāsām.

Tai izstādei metafiziska jēga, ka tie priekšmeti jeb arī puķes un dārznieces, kas ir priekšmeti manā izpratnē, - viņi savā starpā mijiedarbojas un rada metafiziski erotisku vidi, kas skatītājam paplašina puķīšu dzīves trajektoriju.

Tāpat mēs varam salīdzināt ilglaicīgus augus ar īslaicīgiem augiem, ja priede aug simtiem gadu un kļūst neapņemama, bet pie viņas var piespiesties, lai dabūtu enerģiju, lai uzgleznotu rozi,” stāsta mākslinieks, „tāpat šeit savā starpā sarunājas augi un augiem ir dažādas struktūras. Viņiem ir dažādas formas, tāpat kā neatkārtojams katrs indivīds un cilvēks. Manuprāt, esmu mēģinājis ar savu privātās teritorijas stāstu izstāstīt metafiziski erotisku sapni.”

Mākslinieks pēc dažām dienām atzīmēs 55.jubileju un maijā gatavojas vēl vienas, arī krāsaini, erotiski pavasarīgas gleznieciskās dārzkopības izstādes atklāšanai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti