Kristapam Ģelzim personālizstāde «2013»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Galerijā „Māksla XO” no piektdienas skatāma Kristapa Ģelža jaunākā personālizstāde „2013”. Tajā aplūkojami 13 darbi, kas ir kā mākslinieka dienasgrāmata par tieši šogad Latvijā notiekošo.

Arī šajā izstādē Ģelzis turpinājis strādāt savā jaunajā autortehnikā, par gleznu izejmateriālu izmantojot plastikāta līmplēvi un plastmasas maisiņus. Arī šoreiz viņa darbi ir spilgts mūsu laika spogulis.

Ģelža jaunā izstāde skatītājā raisa spēcīgas un dramatiskas sajūtas. Darbos mākslinieks ļoti atkailināti un tieši runājis par šodien Latvijā notiekošo, viņš pats to dēvē par dienasgrāmatu, ne velti izstādei devis nosaukumu „2013”. „Es piefiksēju visas ziņas, kas raisa manī emocionālu uztraukumu, un tieši tās arī darbos parādās. Tās zemdegas ir tik lielas, ka tās ir lielākas par jebkādu optimismu, un mani kā jūtīgu mākslinieku, tas, protams, satrauc. Es neesmu ekstrasenss, es nezinu, kas notiks tālāk, bet es spriežu pēc tā, kas notiek pašlaik, un tas jau līdzinās traģēdijai,” stāsta Ģelzis.

Viņa izstādes vienmēr intriģējušas ne tikai ar savu vēstījumu, bet arī ar formu un māksliniecisko risinājumu. Pērn viņš uzsāka jaunu periodu savā daiļradē, par darbu izejmateriālu izmantojot celtniecības plēves un plastmasas maisiņus. To viņš turpinājis arī jaunajā izstādē, tikai tagad tas darīts jau citā stilistikā, un materiāla brutalitāte ļoti meistarīgi pārvērsta gleznieciskā struktūrā.

Tieši šādu materiālu izvēle ir pat ļoti atbilstoša darbos iekodētajām ziņām - skaidro mākslinieks.

Darbiem ir izveidota neparasta struktūra, kuru, pieejot gleznai tuvāk, ir ļoti interesanti pētīt. No attāluma skatīti tie savukārt raisa pilnīgi citas emocionālas sajūtas, pārdomās dalās mākslas vēsturniece Ilze Žeivate. „Mani arī vispirms piesaistīja šīs struktūras, bet tad, kad tu atkāpies, tu ieraugi to vēstījumu kā tādu lielu ēnu pār tevi. Tad tu ieraugi Latvijas karogu ar lielu sēru lenti. Tie visi ir šī gada darbi, un arī šī gada notikumi, ne velti izstādē ir viens darbs, kas ir „Tautas dziesmas piedziedājums”, te ir darbs „Zirga deķis”, kas reflektē par zirga gaļas skandālu, kas bija gada sākumā, te ir kūlas problēma, kas katru gadu mūs nodarbina… Kristaps Ģelzis ir atkal savā elementā, skaudri runājot par visām patiesībām….,” norāda Žeivate.

Māksliniece Helēna Heinrihsone Ģelzi dēvē par vienu no visinteresantākajām personībām Latvijas mākslā, arī tieši pēdējo gadu veikums viņai šķiet ļoti piesaistošs, un viņa ar nepacietību gaida, kad varēs aplūkot jauno izstādi.

Ģelža jaunā personālizstāde skatāma galerijā „Māksla XO”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti