Košā izstādē apkopotas kuldīdznieka Kārļa Dazarta radītās ainavas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kuldīgas novada muzejā skatāma kuldīdznieka Kārļa Dazarta izstāde “Kuldīgas un Latvijas ainavas pastelī”. Izstādē apkopoti darbi, kuros attēlots dabas skaistums, kur noteicošās bijušas mirkļa sajūtas, kas tvertas paša fotogrāfijās. Līdzās Latvijas ainavai mākslinieks attēlo arī Sibīrijas dabu. Būdams vēl pavisam mazs, Kārlis Dazarts piedzīvoja izsūtījuma skaudrumu. Tagad pasteļu autors savu dzīvi krāso pavisam citās krāsās.

Košā izstādē apkopotas kuldīdznieka Kārļa Dazarta radītās ainavas
00:00 / 03:52
Lejuplādēt

Kārlis Dazarts dzimis 1940. gadā Kuldīgas apriņķa Raņķu pagastā. Jau nākamajā – liktenīgajā 1941. gadā – kopā ar vecākiem viņu izsūtīja uz Sibīriju, kur viņš pavadīja 21 gadu.

Kārlim Dazartam joprojām dzīvā atmiņā ir piedzīvotais laiks izsūtījumā, arī tas, kā radusies interese par zīmēšanu. Māksla un mūzika jauno vīrieti pavadījusi arī tālākos ceļos, atceras Kārlis Dazarts:

„Hobijs radās krievu armijas laikos. Trāpīju pat Maskavā akadēmijā, vairāk gāju uz grafiku un zīmēšanu. Zīmēju lielos vīrus, arī pazīstamos kosmonautus. Mani tie armijas vīri pamanīja, jo es ar bloknotu visur staigāju. Biju diezgan brīvs, jo strādāju armijas “ātrajā palīdzībā”.”

Latvijā mākslinieks atgriezās 1962. gadā. Tagad Kārlis Dazarts dzīvo Kuldīgā un ir viens no mākslas studijas ,,Kuldīgas palete” dalībniekiem. Viņa pasteļtehnikā radītās ainavas ceļo uz vairākām vietām un izstādēm, šoreiz Kuldīgas muzejā. Kārlis Dazarts fotografē un tā fiksētās ainavas un krāsu sajūtas ar otām klāj uz pavisam vienkārša kartona, kas pēc krāsu uzklāšanas pilnībā pārvēršas. Pats mākslinieks savus darbus arī ierāmē.

„Gleznoju ar savu intuīciju. Kombinēju fotogrāfijas, ir man Sibīrija, Kalērija, Ukraina utt. Vairāki simti bilžu. Sēžu mājās, attaisu lodziņu un tik mālēju. Daudz kļūdas nevar taisīt, smalks darbs.”

Gandrīz katrā Kārļa Dazarta pastelī ir redzams ūdens. Autors atklāj, ka tam ir saistība ar viņa dzīvesvietu izsūtījumā. Viņš dzīvojis pie Hanas upes. „Ūdeņi palīdzēja izdzīvot,” saka autors.

Izstādē Kuldīgas muzejā galvenokārt būs skatāmas Kuldīgas un Latvijas ainavas, taču būs pasteļi arī no citām vietām, kur pabijis mākslinieks.

„Kārlis ir interesants mākslinieks, jo, neskatoties uz to, ka viņa mūžs ir bijis dažāds, ar ļoti smagiem dzīves posmiem,

viņā dzīvesprieks dzirkstī, kas atspoguļojas viņa darbos. Drūmo krāsu Kārļa darbos ir ļoti maz.

Gaišums, dzīvesprieks tipiskam latvietim ir svaigs atgādinājums par krāsu paleti mums apkārt,” par autoru un izstādi muzejā stāsta tā Sabiedrisko attiecību un izglītības nodaļas vadītāja Anita Balode.

Kuldīgas novada muzejā Kārļa Dazarta pasteļtehnikā radītie darbi būs skatāmi līdz 24. februārim, turklāt izstāde un muzeja apmeklējums ikvienam interesentam ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti