Kopīgā izstādē - Čurļona un Pērles darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Es vienmēr sapņoju, lai cilvēks būtu tāds, kas allaž tiecas pēc patiesības, labā un skaistā” - tā vēstulē savam brālim 1902. gadā rakstīja ģeniālais lietuviešu gleznotājs un komponists Mikalojus Konstantins Čurļonis. Šī vēlēšanās arī atspoguļojās visā viņa daiļradē.

Kādu daļu no tās būs iespēja redzēt izstādē, ko piektdien atklās mākslas muzejā „Rīgas Birža". Čurļoņa darbi izstādē būs skatāmi kopā ar latviešu mākslinieka Rūdolfa Pērles veikumu, kurš Čurļoņa iespaidā savulaik pievērsās simbolisma virzienam.

Čurļonis ir lietuviešu ģēnijs, vienlīdz izcils gan mūzikā, gan glezniecībā. Viņa mākslai piemīt kas maģisks, realitātei tālu pāri stāvošs, tā ir vispārcilvēciska, bet reizē ļoti lietuviska.

„Rīgas Biržā" varēs redzēt nelielu daļu no Čurļoņa daiļrades - gleznas un zīmējumus. Čurļoņa Nacionālā mākslas muzeja direktors Osvalds Daugelis stāsta, ka Čurļoņa māksla ir daudz pētīta, bet arvien tā sevī slēpj daudz noslēpumu. Pavisam nesen pētnieki atzinuši, ka viņa darbos atrodami arī Dantes „Dievišķās komēdijas” motīvi, uz ko savulaik gluži pravietiski jau norādījusi latviešu filozofe Zenta Mauriņa, kurai Čurļoņa daiļrade bijusi ļoti tuva,  stāsta Osvalds Daugelis.

Zenta Mauriņa daudzkārt salīdzināja Danti un Čurļoni. Redzat, un tagad sanāk, ka viņai bija taisnība. Pētnieki sāk atzīt šīs sakarības, kaut arī līdz galam tās vēl nav izpētītas. Simbolisma mākslai ir raksturīgi, ka daudzi simboli ir grūti atšifrējami,” norāda Daugelis.

Zentas Mauriņas redzējumā - Čurļoņa fantāzija trakoja gluži kā Dantem. Lai savus pārdzīvojumus izteiktu,  šīs zemes  robežas viņam bija par šauru. Viņam nepietika ar jūru dzelmēm un zvaigžņu sfērām, viņš radīja arī spārnotus zvērus un zivis un vēl citus nekurienē dzemdinātus tēlus. Savukārt, kad viņa fantāzija bija iztrakojusies, viņš atgriezās lielajā klusumā.

Izstādē „Rīgas Biržā" līdzās Čurļona darbiem redzēsim arī latviešu mākslinieka Rūdolfa Pērles gleznas un akvareļus. Pērle un Čurļonis ir laikabiedri. Ja sākotnēji Pērle gleznojis izteiktā reālisma manierē, tad Pēterburgā kādā izstādē, ieraugot Čurļona darbus, viņu ļoti spēcīgi savaldzināja simbolisms.

Šeit ir Pērles gleznas. Tās ietver pilnīgi simboliskas tēmas. Šeit, piemēram, redzam kuģus, bet tie nav vienkārši kuģi jūrā, bet drīzāk cilvēka likteņa simboli, kad cilvēkam ir jāmeklē izeja no kāda dzīves labirinta. Arī kalni un klintis viņa gleznās nav reālas ainavas, bet mākslinieka fantāzija,” norāda izstādes kuratore Dace Lamberga.

Izveidot Čurļoņa un Rūdolfa Pērles kopīgu izstādi ir Osvalda Daugeļa ideja, viņu abu darbi kopā jau eksponēti Viļņā, Strasbūrā un Bernē un tagad būs apskatāmi arī Latvijā mākslas muzejā „Rīgas Birža".

Izstādē nozīmīga vieta būs arī Čurļoņa mūzikai. 15. februārī izstādi ievadīs Čurļoņa klaviermūzikas koncerts, kurā uzstāsies izcilā mākslinieka mazmazdēls Roks Zubovs kopā ar dzīvesbiedri, pianisti Sonatu Deveiķīti-Zubovieni.

Čurļoņa klaviermūzikas koncerts notiks sestdien, 15. februārī, bet Čurļoņa un Rūdolfa Pērles daiļradei veltīto izstādi "Rīgas Biržā" atklās piektdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti