Kultūras ziņas

Edgaram Liepiņam – 90

Kultūras ziņas

Atklāta Nacionālās enciklopēdijas e-versija

Liepājas vizuālās mākslas kopizstāde

Kopīgā izstādē aplūkojams Liepājas un tās apkārtnes mākslinieku jaunākais veikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas muzejā līdz 6. janvārim iespējams iepazīties ar Liepājas un tās apkārtnes mākslinieku jaunāko veikumu ikgadējā Liepājas vizuālās mākslas izstādē, kurai šogad dots nosaukums "Liepājas mākslinieki Latvijas simtgadei". Tradicionāli izstādes atklāšanā profesionāla žūrija paziņoja un apbalvoja divu labāko šī gada izstādes darbu autorus. 

Regulāras vietējo mākslinieku kopizstādes Liepājas muzejs sāka rīkot jau pirms daudziem gadu desmitiem – vēl vācu okupācijas laikā, akcentējot, ka apmeklētājiem piedāvā apskatīt tieši profesionālu mākslinieku, nevis amatieru veikumu. Līdz ar to – lai gan savus darbus iesniedza 51 autors, izstādē šoreiz apskatāmi tikai 38 mākslinieku 55 darbi.

"Kopš mājsaimnieces sāka nodarboties ar glezniecību, tas ir populāri. Bet šis nav tas gadījums, kad būtu mākslas terapija vai amatieru izstāde. Šī ir profesionāla mākslas izstāde, žūrija atlasīja, lai izlīdzinātu kvalitāti," stāsta mākslinieks Aldis Kļaviņš. 

Izstādes autori pārstāv dažādas paaudzes, un šeit apskatāmas gan gleznas, gan instalācijas. Žūrija, kuras sastāvā bija Latvijas Mākslinieku savienības vadība, kā arī pāris mākslas akadēmijas mācībspēki, izlēma, ka naudas balvu šoreiz pelnījusi gleznotājas Ilzes Karlsones košā glezna "Saule un vējš" un Māra Dejus uzburtā virtuālā realitāte "Kādā ostas pilsētā", ko jaunietis veidojis kā savu bakalaura darbu jauno mediju programmā.

"Man bija vēlme uzdrīkstēties – spīta dēļ iesniegt gleznu izstādē digitālu darbu – virtuālo realitāti. Kaut kas žūrijai tur patika," atzīst Māris Dejus. 

"Mums bija svarīgi, lai darbi nestu laikmetīgu vēstījumu, otrs – lai tur būtu profesionalitāte, trešais – lai būtu personisks vēstījums," vērtēšanas procesu raksturo Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, žūrijas loceklis Kaspars Zariņš.

Izstāde, pēc žūrijas atzinuma, šoreiz nav izveidojusies kā vienots stāsts, taču ir gana raiba un daudzpusīga, lai ieskicētu Liepājas mākslas dzīvē notiekošo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti