Kontrolēt nekontrolējamo. Iļģuciemā skatāmas dekoratīvo šķīvju un akvareļu izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lielformāta dekoratīvie šķīvji un akvareļu gleznas – Rīgas kultūras centra "Iļģuciems" skatlogos ir apskatāmi divu mākslinieču krāsām bagātie darbi. Centra pārstāve Latvijas Radio izsakās, ka abās izstādēs ir apvienoti tehniski sarežģīti darbi, kuros garāmgājēji varot apbrīnot, kā mākslas speciālistes spēj kontrolēt nekontrolējamo.

Iļģuciemā skatāmas dekoratīvo šķīvju un akvareļu izstādes
00:00 / 05:21
Lejuplādēt

Vairāk nekā divdesmit Rīgas kultūras centra "Iļģuciems" skatlogos ir aplūkojama keramiķes Vijas Voses dekoratīvo šķīvju izstāde. Ja formas ziņā dažu desmitu centimetru lielie māla darinājumi ir līdzīgi, tad krāsa un raksts katram šķīvim ir oriģināls. Ir apskatāmi gan ar dažādiem ornamentiem bagāti tautiskie, gan arī zaļos toņos veidotie, kuros dominē augu motīvi. No visiem ar glazūru pārklātajiem šķīvjiem Vose izceļ melnu trauku, uz kura virsmas ir attēloti vairāki baltos un sarkanos toņos veidoti apļi. Var šķist, ka tie ir veidoti no sīkām pērlēm, bet patiesībā tā esot glazūra. Māksliniece skaidro: "Tas ir jauns materiāls. Tā glazūra neizplūst. Tā paliek tieši tajā vietā, kur ir uzlikta, un tā ir reljefa. Ja tagad varētu pieskarties, justu, ka katrs punktiņš ir uz augšu, salīdzinot ar pašu plakni."

Izstāde Rīgas kultūras centra „Iļģuciems” skatlogos
Izstāde Rīgas kultūras centra „Iļģuciems” skatlogos

No visiem vairākos gados tapušajiem darbiem ar šo melno šķīvi nācies strādāt visilgāk. Tā kā krāsainos apļus māksliniece veidojusi uz iepriekš noglazēta šķīvja, tad bijis svarīgi nesabojāt trauka virsmu. Viņa atzīst, ka šķīvjiem ir liela horizontālā plakne, tāpēc māksliniekiem ir plašas iespējas izvērsties. Keramiķe strādā par kultūras centra "Iļģuciems" Tautas lietišķās studijas "Ceplis" vadītāju, un, neraugoties uz vairāk nekā 45 gadu darba pieredzi, speciāliste teic, ka, veidojot šķīvjus, gala iznākums mēdz arī pārsteigt.

"Man ir tādi mīļāki un mazāk mīļi šķīvji, jo var jau izplānot nezin ko. Ja liek divas glazūras kopā, nekad īsti nezini, kas tur sanāks un kā tās reaģēs. Katrā glazūrā ir apmēram 20 sastāvdaļas. Kas tās ir par sastāvdaļām, tas katrai firmai ir noslēpums. Es tikai vienu reizi esmu redzējusi, ka no zila un dzeltena iznāk zaļš. Keramikā tā praktiski nemēdz būt. [..] Es neteikšu, ka tas ir grūti. Tas vienkārši ir interesanti. Citreiz ieliec ceplī un domā, ka tev jāiznāk laukā tādai un tādai bildei, bet tas ir kaut kas cits," stāsta Vose.

Vose atklāj, ka šiem darbiem ierosinājumu ir guvusi no dabas. Tā, piemēram, vienā no šķīvjiem, kura nosaukums esot "Pēdas", gaišos toņos ir attēlots ziemas skats, kurā pamanāmi gan cilvēka pēdu, gan velosipēda riepu nospiedumi.

Pretim krāsainajiem šķīvjiem ir apskatāma arī kāda cita izstāde. Kultūras centra skatlogos var iepazīties ar Tautas glezniecības studijas "Grīva" dalībnieces Zemfiras Ladikas vairākām akvareļu gleznām, kurās ar sulīgām krāsām attēlotas dažādas ainavas, piemēram, jūra vai mežs. Neskatpties uz to, ka darbu autorei izglītības mākslā nav, viņa allaž seko līdzi mākslas tendencēm. To atklāj studijas "Grīva" vadītājs, gleznotājs Juris Ģērmanis, atzīmējot, ka Ladika ar mākslu nodarbojas jau vairākus gadu desmitus. Ģērmanis stāsta: "Visi šie akvareļi ir gleznoti ārā, dabā uz vietas, uzreiz. Tā kā studijas. Tepat viņa izbrauc – kaut kur pie Bolderājas vai Dzegužkalnā."

Izstāde Rīgas kultūras centra „Iļģuciems” skatlogos
Izstāde Rīgas kultūras centra „Iļģuciems” skatlogos

Pieredzējušais mākslinieks norāda, ka daudzi profesionāļi dabā gleznot vairs nedodas. Taču Ladika turpina šo seno tradīciju, iecerēto paveicot profesionāli. Speciālistu jo īpaši ir iespaidojis darbs, kurā attēlots akmeņains liedags. "Jūra ir diezgan dabiska ar tiem akmentiņiem. Ticama. Tie akmeņi izceļ priekšplānu. Līdz ar to ir dziļums. Viņa orientējas perspektīvā. Dažreiz viņai kaut kas ir jāaizrāda, bet var redzēt, ka tas nav izzīsts no pirksta."

Kultūras centra "Iļģuciems" projektu vadītāja Kornēlija Vītola klāsta, ka abās izstādēs ir apvienoti tehniski sarežģīti darbi, jo akvarelis ir grūti valdāma tehnika. Savukārt keramika – neparedzama. Centra skatlogos, kuriem ikdienā garām iet simtiem cilvēku, garāmgājēji var apbrīnot, kā mākslinieces spēj kontrolēt nekontrolējamo, atzīmē Vītola, atklājot, ka kultūras nama iekštelpās šonedēļ atklās gleznu un keramikas darbu izstādi, kurā būs apskatāmi dažādu mākslas studiju sasniegumi. Savukārt Vijas Voses dekoratīvie šķīvji un Zemfiras Ladikas akvareļi garāmgājējus priecēs līdz februāra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti