Konkursa «Jaunais kurators!» balvu saņem Tīna Pētersone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas “Next 2021” un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) konkursa “Jaunais kurators!” balvu ieguvusi Tīna Pētersone ar izstādes idejas pieteikumu “Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit”, informēja konkursa rīkotāji.

Konkursa uzvarētājas Tīnas Pētersones kūrētā izstāde būs redzama Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā izstāžu telpā “Pilot” un būs daļa no Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas “Next 2021”. Izstādes atklāšana notiks 2021. gada aprīlī.

Konkursa rīkotāji skaidroja, ka ar konkursa “Jaunais kurators!” palīdzību jaunajiem kuratoriem Latvijā tiek dota iespēja mainīt ierasto izstāžu veidošanas politiku. “Ar šīs platformas palīdzību lokālais kļūst par globālo, piedāvājot starptautiskai mākslas videi projektus, kas būs nozīmīgi jaunpienācēji aktuālo naratīvu stāstījumā,” skaidroja organizatori. Tāpat ar konkursa starpniecību tiek aktualizēta diskusija – cik liela nozīme mūsdienu mākslas un kultūras procesos ir kuratoram kā radošai personībai un mediatoram, lai veidotu veiksmīgāku dialoga mehānismu ar sabiedrību.

Balva “Jaunais kurators!” Latvijā tiek pasniegta pirmo reizi. Sadarbojoties Latvijas Mākslas akadēmijai un Rīgas Fotogrāfijas biennālei, balvu plānots pasniegt biennāles “Next” programmās arī nākotnē, radot jaunu lokālās mākslas ekosistēmas platformu, kurā jaunie kuratori aicināti izaicināt sevi, piedāvājot savu skatījumu uz šodien aktuālo attēla kultūrā.

Balvu piešķīra starptautiska žūrija – kurators, mākslinieks, kritiķis un “Publics” mākslinieciskais vadītājs Pols O’Nīls (Paul O'Neill), kurators un kritiķis Andris Brinkmanis, mākslas zinātniece Antra Priede, kuratore un mākslas zinātniece Maija Rudovska un Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas vadītāja Inga Brūvere.

Tīnas Pētersones pieteiktais projekts pēta dzimuma performanci interneta iepazīšanās aplikācijās. Kuratores aicinājums radīt jaunu darbu sēriju māksliniekiem sakņojas pētnieciskajā interesē par postmodernās romantikas konceptu, interneta mediētām attiecībām un dzimumspecifisku uzvedību.

Žūrijas komentārā par izstādes “Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit” pieteikumu uzsvērts:

“Tīnas Pētersones kuratoriālais priekšlikums šķita interesants izvēlētās tēmas dēļ, kas aplūko mūsdienu romantisko attiecību modeļus, kur dominē atsvešinātība un nepastāvīgums.

Tas attiecīgi rezonē ar šā brīža globālo kultūras kontekstu. Izvēlētie mākslinieki, ar kuriem autore strādās pie projekta, lieliski atspoguļo šo tematiku un Tīnas pieteikumā ieskicē risinājumus, kas ir saistoši gan telpiski, gan saturiski." 

Rīgas Fotogrāfijas biennāles programma “Next”

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Biennāles starpgados – “Next” programmā galvenokārt uzmanība tiek pievērsta Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā. Iepazīstinot ar jauniem, perspektīviem autoriem, starpgada programma nodrošina redzamību un platformu, lai mākslinieki varētu pieteikt sevi plašākā kontekstā. 2021. gada pavasarī notiks trešais “Next” festivāls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti