Kultūras ziņas

VKKF un projektu iesniedzēju diskusijas

Kultūras ziņas

Vecā Stendera "Bildu Ābice" jaunos vākos

Marka Rotko jubilejas konference

Konferencē Rīgā pulcējas Marka Rotko mākslas pazinēji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

23.septembrī Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notika starptautiska konference "Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda", kas veltīta gleznotāja Marka Rotko 111.dzimšanas dienai. Konferencē uzstājās pasaulē pazīstami mākslas zinātnieki un Rotko iedvesmoti mākslinieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas.

Markus Rotkovičs dzimis 1903.gadā Dvinskā, tagadējā Daugavpilī. Kad zēnam bija desmit gadi, viņa ģimene emigrēja uz Amerikas Savienotajam Valstīm. Sākotnējo nodomu - kļūt par inženieri vai advokātu - nomainīja glezniecība. Šodien Marks Rotko ir saucams par vienu no izcilākajiem abstraktā ekspresionisma pārstāvjiem un krāsu lauku gleznošanas metodes aizsācēju.

Katru rezi, kad es paskatos uz Rotko gleznām, man vienmēr ir jauna sajūta. Rotko bija stabilo formātu klasiskā stilā mākslinieks, kā visi zina. Tas ir taisnstūris, tomēr katrs ir atšķirīgs. Kas ir pārsteidzošākais par Rotko mākslu - tas ir viņa izteiksmes plašums, neskatoties un vienkāršajām formām. Viņš ir nianšu meistars," norāda mākslas vēsturnieks Deivids Anfams no Anglijas.

Pats mākslinieks savus darbus ir dēvējis par drāmām. Patiešām - Rotko dzīves uztveres noskaņu var noteikt arī pēc viņa darbiem. Īpaši pamanāms, ka no 1957.gada darbi ir acīmredzami tumšākos toņos, it kā radītu tumsnēju cietuma sajūtu. Vienkāršā taisnstūra forma paliek koncentrētāka, paplešas, aizpildot apvārsni.

Profesionālu un emocionālu ieskatu sava tēva radošā laboratorijā konferencē Rīgā sniedza arī viņa dēls Kristofers Rotko, literāts un psihologs.

Es daudz laika pavadu, strādājot ar sava tēva mantojumu. Tas man ir ļoti svarīgi - kā to saprot, kā saprot viņa gleznas, jo daudziem šie darbi vēl joprojām ir noslēpumaini. Es cenšos izmantot savstarpējo kontaktu ar klausītājiem, paskaidrojot tēva mākslas kontekstu, lai darbi tiktu labāk izsprasti," saka Kristofers Rotko.

Interesanti ir arī tas, ka Rotko, savus darbus skicējot uz papīra, nekad nepielietoja krāsas. Skices centrā bija formas, tapēc īpašu akcentu spēlēja telpu uztvere.

Es domāju, ka šī Rotko atgriešanās ir ļoti patīkama. Kaut vai arī pēc viņa nāves. Arī tādēļ, ka Rīga šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Man nav šaubu, ka Rotko bija viena no spilgtākajām personībām, kas dzimusi Latvijā. Esmu pārliecināts - ja Marks būtu šeit, viņš būtu laimīgs," uzsver Deivids Anfams.

Kā jau vēstījām, konference ar mākslas zinātnieku piedalīšanos Marka Rotko dzimšanas dienā 25.septembrī turpināsies mākslinieka dzimtajā pilsētā Daugavpilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti