Koncertzālē «Lielais dzintars» var sarunāties ar divām podos augošām pupām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koncertzālē „Lielais dzintars” var sarunāties ar divām podos augošām pupām. Izstāžu zālē šobrīd skatāma Rasas Šmites un Raita Šmita izstāde „Runā ar mani”. Tas ir turpinājums mākslinieciskajām pētījumam, ko abi mākslinieki uzsāka pirms pieciem gadiem. Projekts jau redzēts Rīgā un citviet Eiropā, tagad pienākusi kārta koncertzāles augstajiem griestiem, kur pupām augt.

Koncertzālē "Lielais dzintars" var sarunāties ar divām podos augošām pupām
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Koncertzāles „Lielais dzintars” plašajā un ikdienā tik askētiskajā izstāžu zālē – augošas zaļas pupas, kas aug divos podos, rada dabas un dzīvības klātbūtnes efektu, zināmā mērā sniedz miera, klusuma un intimitātes sajūtu, sarunājoties ar augiem. Kā praktiski darbojas sarunāšanās ar augiem, atklāj mākslinieks Raitis Šmits:

„Tās ir pupas divos podos. Kā zināms, pupas aug debesīs, te ir arī augsti griesti. Mēs piedāvājam runāties ar pupām, sūtīt viņām ziņas, sarunāties caur tehnoloģijām, kā jau mūsdienās tas notiek. Ar vienu pupu sarunājas vīrieša balss, ar otru sievietes balss.”

Cilvēki labprāt sūta ziņas pupām, šobrīd jau mākslinieki apkopojuši tūkstošiem dažādu ziņu. Arī Liepājas Universitātes valodniece Ieva Ozola izrādīja interesi par iespēju sarunāties ar augiem.

„Es patiešām uzrakstīju, lai izmēģinātu, kā ir caur šīm elektroniskajām komunikācijām runāties ar augu. Katrs, kurš audzis laukos, zina, ka cilvēki, būdami kopā ar savu dārziņu, vienmēr ar to aprunājas.

Šis projekts... varam smaidīt, bet atgādina par būšanu dabā un sarunāšanos, īpaši mūsdienu tehnoloģiju laikmetā," saka Ieva Ozola. "Es uzrakstīju, lai pupas aug taisnas Liepājas vējā.”

Izstādē iespējams arī fiziski aplūkot tos vārdus, kurus cilvēki raksta visbiežāk – tur lasām vārdus - audz, labi, skaista un citus.

„Vārdi, kurus lieto visbiežāk, ir lielāki. Audz latviešu valodā ir daudz. Bērniem patīk šie vārdi, tā ir kā spēle, tos var pārvietot," saka izstādes autors Raitis Šmits.

Sarunāties ar pupām var ikviens arī attālināti.

„To var izdarīt no datora gan izstādē, gan arī no mājām caur vietni  http://talktome.rixc.lv/. Katrai pupai ir tīkla kamera klāt. Tā šī izstāde jau iziet ārpus telpām,” stāsta mākslinieks.

"Runā ar mani" ir augu komunikācijas projekts, kas rosina cilvēkus sarunāties ar augiem. Mūsdienās zinātnieki ir veikuši dažādus eksperimentus, lai pierādītu seno pieņēmumu, ka komunicējot ar augiem, tie labāk aug. Izstādes autori aicina nosūtīt augiem uzmundrinošus vēstījumus, lai tiem palīdzētu augt skaistiem un spēcīgiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti