Kultūras ziņas

Daumanta un Madaras Liepiņu saspēles harmonija

Kultūras ziņas

Surdo tulkojums. Kultūras ziņas

Komiksu žurnāla "Kuš!" jubilejas izstāde Kuldīgā

Komiksu žurnāls «Kuš!» ar izstādi Kuldīgā atzīmē 15 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas komiksu izdevniecība "Kuš!" šogad atzīmē 15 gadu jubileju. Tā ir vieta, kur sevi pieteikt un augt jauniem gan pašmāju, gan ārzemju māksliniekiem. Tā arī rūpējas par komiksu un ilustrāciju kultūras attīstību Latvijā. Savu dzimšanas dienu izdevniecība atzīmē ar izstādi "Rebel, Rebel", kas apskatāma Kuldīgas Mākslas namā. 

Izstādē pārstāvētie autori ņēmuši talkā dažādus mākslas paņēmienus un materiālus, lai iedzīvinātu savus komiksus. Pavisam te ir seši mākslinieki no Lietuvas, Francijas, Latvijas un ASV.

"Tā kā piecpadsmitgadnieki bieži vien ir īsti dumpinieki, tad arī savā jubilejā tādi vēlējāmies būt," saka izstādes kurators Dāvids Šilters, un tāpēc arī izstādes moto un nosaukumā vārdi no Deivida Bovija dziesmas "Rebel, Rebel". Šilters uzsver, ka mērķis bija iziet ārā no komiksu kadra un eksperimentēt tālāk: " Jā, man liekas, mēs jau visus 15 gadus ļoti daudz eksperimentējām ar komiksu mākslu. Tagad arī negribējām vienkārši rādīt."

Jāteic, ka Latvijas kultūrā nav senu un dziļu komiksu tradīciju, tās sākušas attīstīties pēc neatkarības atgūšanas. To secinājis arī šveicietis Dāvids Šilters, kad 2006. gadā pārcēlies dzīvot uz Latviju. Komiksi bija viņa aizraušanās, bet Latvijā tos tikpat kā nevarēja atrast, tāpēc nolēmis, ka tie jāpublicē pašam. Tā joprojām viņš ir vienīgā Latvijas komiksu žurnāla "kuš!" izdevējs. Žurnāls piesaista gan starptautiskus autorus, gan popularizē latviešu māksliniekus pasaulē. "Dažreiz mēs esam pirmie izdevēji, un pēc tam viņi kļūst pasaulslaveni," skaidro Šilters. Žurnāls ir kabatas formāta, un šobrīd visā pasaulē ir ap 100 veikalu, kuros tas nonāk. 

Izstāde Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma līdz 23. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti