Kultūras ziņas

Māras Brašmanes melnbaltie dzīves mirkļi

Kultūras ziņas

Šogad "Rotaļlietu simfonija" izskanēs tiešsaistē

Viktora Kozera "Klucīši no skapjaugšas"

Koktēlnieka Viktora Kozera «Klucīši no skapjaugšas» – izstāde Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Bulduru Izstāžu namā skatītājiem durvis vērusi koktēlnieka Viktora Kozera pirmā izstāde “Klucīši no skapjaugšas”. Luksemburgā mītošais mākslinieks, iedvesmojies no koktēlnieku veikuma grāmatās un mūsdienu mākslas albumos, kokgrebšanu vispirms apguvis pašmācības ceļā, bet deviņdesmito gadu beigās iemaņas pilnveidojis Jāņa Poļaka koktēlniecības darbnīcā.

Iespēju sarīkot personālizstādi Viktors Kozers saņēma par piedalīšanos 2019. gada konkursa izstādē “JĀ/NEatkarība”.

Bulduru Izstāžu nama vadītāja Agnese Bule stāsta: “Autors jau trešo reizi piedalās mūsu konkursizstādē “JĀ/NEatkarība”. Pirmoreiz viņš piedalījās ar darbu, kas saucās “Polonēze ar lecamauklu”, bet pagājušogad, 2019. gadā, piedalījās ar darbu – “Aizbraucu uz UK pēc krējuma”, un žūrija viņam iedeva veicināšanas balvu, un tāpēc viņam pienākas šī personālizstāde.”

Pats mākslinieks no medijiem vairoties, pat Bulduru Izstāžu nama vadītāja viņu nav redzējusi vaigā, tikai attālināti, sazinoties e-pastos par izstādes iekārtošanu. Vēstījumā apmeklētājiem Viktors Kozers par savu pirmo izstādi raksta: “Lai neviens pēcāk neteiktu, ka esmu viņu maldinājis, vēlos jo īpaši norādīt, ka manis veidotie klucīši ne vienmēr ir kantaini kubveida koka gabaliņi. Visbiežāk tie tādi nemaz nav. Turklāt jāpiezīmē – jo klucīgāks ir klucītis, jo vispārīgāka tajā ietvertā doma. Izņemot gadījumus, kad tā nav un attiecīgajā klucītī ietvertā doma ir klucītis…”

Kokgrebšanu Kozers sākumā apguvis pašmācības ceļā, vēlāk amats pilnveidots Jāņa Poļaka koktēlniecības darbnīcā. Koka klucīši ir izgatavoti no gaišas lapu koku koksnes, pārklāti ar sintētisko vasku un nopulēti. Daži eksemplāri lakoti un piekrāsoti ar akrila krāsu.

Agnese Bule atzīmē: “Raksturīgs viņam ir daudzums, pirmajā brīdī, kad atnāca darbi, bija ļoti, ļoti daudz, un es domāju, ka tas nav reāli tik mazās zālēs izlikt. Raksturīgs ir tas, ka viņam darbaspējas ir ļoti labas, jo speciālu darbu viņš taisījis arī mūsu sienai “Pavasara klusie sapņi”, jo tieši pavasarī mēs vienojāmies, ka šeit būs personālizstāde un tieši šai sienai ir radīts darbs.”

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 nebeidza pieaugt. Valdība 1. decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim.

17. decembrī apstiprināti stingrāki ierobežojumi, kas būs spēkā trīs nedēļas. Laikā no 21. decembra līdz 11. janvārim nestrādās bibliotēkas, izstāžu vietas un citas kultūrvietas, kā arī nedrīkstēs organizēt gadatirgus (arī Ziemassvētku tirdziņus).

Apmeklētājiem būs slēgtas muzeju iekštelpas, bet turpinās darboties muzeju brīvdabas teritorijas, kurās būs jānodrošina cilvēku vienvirziena kustību, jānovērš cilvēku plūsmu sastapšanās un jānodrošina vismaz 2 metru distancēšanās. Ar šādiem nosacījumiem darboties varēs arī dabas takas.               

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti