Koks kā dārglietu materiāls. Ieskats Alvja Vitrupa darbu izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mežā klaudzēja mežstrādnieka cirvis… Visai iespējams, ka tieši tāds bija sākotnējais posms to Alvja Vitrupa darbu tapšanā, kurus tagad var apskatīt izstādē “Riņķa līnijas” Liepājas galerijā “Romas dārzs”. Tā ir tāda līmeņa amatniecība, kas kļūst par īstu mākslu.

Alvis Vitrups

2006. gadā absolvējis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Koka izstrādājumu dizaina nodaļu. Mākslinieks piedalījies koktēlniecības plenēros Liepājā, Pāvilostā un Jūrkalnē. Autors vides objektam "Bāka” Pāvilostā, vairākus viņa tēlniecības darbus vienkopus iespējams apskatīt arī viesnīcā “Jūrnieka ligzdā” Pērkonē. Pamatā darina privātus pasūtījumus – tēlniecības darbus, mēbeles, dizaina priekšmetus. Viņa darbi atrodas gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Darbu pavisam nedaudz – kādi desmit. Žēl. Ļoti jau nu skaisti Alvis Vitrups strādā ar koku, droši vien to var salīdzināt ar dārgakmeņu slīpēšanu vai dzintara apstrādi, kas mums te, Latvijā, daudz tuvāka. Mākslinieks tiecas ieraudzīt un parādīt koka unikalitāti, izcelt dabas radīto skaistumu. To, ar ko nodarbojas Alvis, pasaulē pazīst kā “wood turned wall art” – ko līdzīgu “apstrādātam kokam, ar kuru izdaiļot sienu”.

Izstādes koncepcijas pamatā – divi galvenie vadmotīvi: parādīt augstvērtīgas amatniecības prasmes un atklāt materiāla vienreizīgumu. Alvis arī strādā ar domu, ka katra mākslas darba pamatā – izcilas amatniecības prasmes. Bet, kad strādā ar koku, citādi nedrīkst, pretējā gadījumā mākslas darba vietā sanāks ļodzīga taburete.

Meistars rada darbus no kokiem, kas aug pie mums – ozola, kļavas, oša, gobas. Katram no šiem kokiem ir sava raksturīgā smarža, koksnes tonis, blīvums. Pievieno metāla elementus, izmanto dažādus kokapstrādes veidus.

Rezultāts – burtiski valdzinošs:

Alvja Vitrupa izstāde “Riņķa līnijas” galerijā “Romas dārzi” skatāma līdz 7. septembrim.

Rakstu krievu valodā lasiet RUS.LSM.lv!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti