Koka nāve vai nemirstība. Par Ilzes Karlsones izstādi Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Jau sen gribēju veidot kaut kādas formas, tās saistīt un ietīt. Par impulsu kļuva pazīstamo lendārta mākslinieku Hristo un Žannas Klodas darbi," saka Ilze Karlsone. Viņas pašreizējā izstāde "Koku pēcnāves dzīve" Liepājas galerijā "Romas dārzs" apvieno grafiku, vides objektus, un skulpturālās instalācijas.

Droši vien vispirms dažos vārdos jāpastāsta par Ilzes Karlsones izstādes iedvesmotājiem, kontekstā viss būs daudz saprotamāk. Hristo Javaševs (viņa vārds dažkārt tiek atveidots kā Kristo) un Žanna Kloda de Gijebona dzimuši vienā dienā – 1935. gada 13. jūnijā. Viņš – Bulgārijas ziemeļos, viņa – Kasablankā. Abi iepazinās 1958. gadā un vairāk nešķīrās. Viņi ir pazīstami ar saviem grandiozajiem vides un objektu iesaiņošanas projektiem. Viņu pēdējais projekts – Тriumfa arkas iesaiņošana – tika īstenots pēc nāves. 2009. gadā aizgāja no dzīves Žanna Kloda, 2020. gada pavasarī – Hristo.

"Tā kā iedvesmojos galvenokārt no viņu darbiem, var uzskatīt, ka šī izstāde veidota Hristo un Žannas Klodas piemiņai. Lai gan man jau sen gribējies kaut ko savienot, veidojot formas. Man ir paradums ilgi pastaigāties ar suni kāpās un vispār visur. Vācu interesantas koku atlūzas. Bet vēl – pagales, jau sen tām pievēršu uzmanību, jo tām mēdz būt interesantas formas. Taču izvēlējos ne pārāk "piegludinātas", ļoti baidos, ka tikai tās nebūtu pārāk skaistas; man patīk vienkāršas un stingras formas, dinamika, līnija. Minimālisms un abstrakcionisms mākslā mani arī piesaista. Man šķiet, ka koks, tostarp pagales, – tās ir ļoti interesantas formas un struktūras. Krāsas, šķiedru dēļ. Viss, kas ir šeit, izstādē, ir atrasts visur – no kāpām, meža un ugunskuru vietām līdz šķūņiem un citām telpām. Bet vēl – piepes, vai esat pievērsusi uzmanību, cik tās skaistas un izteiksmīgas?" Ilze Karlsone šo rindu autorei rāda dažus izstādes eksponātus.

Piepes ir patiešām brīnišķīgas! Uz kāda stumbra fragmenta to ir kāds desmits. Ilze dažas pat nokrāsojusi zelta krāsā, atstājusi sūnas un ķērpjus. Te ir arī piepju "saiets" uz betona grīdas, dažas ir līdzīgas gliemežvākiem no jūras dzelmes. Pagales guļ rindās, dažas daļēji izkrāsotas dažādās krāsās, ir tādas, kas kārtīgi ietītas šallītēs, sasietas saišķos un apsietas ar auduma salvetēm ar mežģīnēm, ar dziju un ar dažādām iesaiņošanas auklām. Bet uz lielām lapām grafikā attēlotas pagales un malkas grēdas, nogāzti koki, zari un niedres, bet varbūt tās ir zaru būdiņas?

"Koka un dabas tēma man vienmēr bijusi, man ir žēl, kad kokus zāģē un cērt… Te gandrīz visur ir salauzti un nogāzti koki, lauztas līnijas. No dzīviem kokiem man visvairāk patīk egles – tām ir skaista piramīdas forma. Varbūt tās ir mazliet drūmas… Bet vispār mīlu visus kokus, es taču ļoti daudz staigāju pa mežiem. Un man ļoti patīk piejūras parki, kur ir priedes, un viss ir tīrs, skaists, gaišs, pat caurspīdīgs. Esmu uzaugusi Lietuvas pierobežā, tur, kur ir Auce, Bēne, tur meži ir purvaini, nav ļoti skaisti. Taču mēs ar vecmāmiņu tur daudz pa mežiem staigājām," savu mīlestību pret kokiem skaidro Ilze.

Pie ieejas izstādē ir zarains stumbrs. Ilze to maigi noglāsta un stāsta – esot atradusi kāpās, bijis pilnīgi slapjš un ļoti smags, ar grūtībām atstiepusi, pēc tam nozāģējusi zarus.

Taču šī izstāde nav tikai par to, cik skaista ir daba vispār un konkrēti koks pat pēc tam, kad tajā vairs neplūst dzīvības sulas. Tā drīzāk ir par sāpēm, ko cilvēki rada dzīvajai dabai, kokiem, kurus cērt un zāģē.

Bet vēl droši vien par stihiju – jo cik daudz koku nogāž pie mums biežās vētras, kuras izrauj no zemes stumbrus ar visām saknēm.

Izstādes "Koku pēcnāves dzīve" motīvi bija redzami vienā no iepriekšējām mākslinieces personālizstādēm "Pietura Rudens", kas arī bija apskatāma galerijā "Romas dārzs". Ilzei Karlsonei jau bijusi ne viena vien personālizstāde Rīgā un Liepājā, kopš 1976. gada viņa ar grafikām un gleznām piedalās kolektīvajās izstādēs. Lielajās rudens izstādēs Liepājas muzejā 2016. un 2018. gadā saņēmusi Liepājas Kultūras pārvaldes balvas.

Ilzes Karlsones izstāde "Koku pēcnāves dzīve" Liepājas galerijā "Romas dārzs" būs atvērta līdz 31.decembrim.

Rakstu par izstādi "Koku pēcnāves dzīve" oriģinālvalodā lasi Rus.lsm.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti