Kultūras ziņas

Jauna ekspozīcija "Dauderu" namā

Kultūras ziņas

Wordsmith atklāj brīvdabas koncertsezonu

Rīgā apskatāmi Tamāša Šoša darbi

Klusuma un gara laiks: Galerijā «Māksla XO» atklāj Tamāša Šoša izstādi «Melanholija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Melanholija ir skumjš briesmonis, kas mīt jūsu garā un atgādina, ka reiz jūs mirsiet. Vienlaikus tā ir arī spēcīga enerģija, kas liek cilvēkam meklēt  dzīvē būtisko. 

Tā domā ungāru mākslinieks Tamāšs Šošs, kura darbu izstāde ar nosaukumu “Melanholija” šovakar tiek atklāta galerijā “Māksla XO”. Tamāšs Šošs ir viens no ievērojamākajiem ungāru metafiziskās glezniecības meistariem, arī viens no starptautiski atzītākajiem mūsdienu ungāru māksliniekiem, kura darbi bijuši izstādīti virknē nozīmīgu Eiropas un Amerikas mākslas institūciju.

Pirms 25 gadiem viņš pievērsies melanholijas tēmai un joprojām uzskata to par būtisku radošo enerģiju ne tikai savā, bet ikviena cilvēka dzīvē. 

“Melanholija ir spēcīga enerģija. Melanholija ir skumjš briesmonis, kas mīt jūsu garā un atgādina, ka reiz jūs mirsiet. Tāpēc ir jācenšas veidot savu dzīvi, cik labu vien iespējams, vienalga, vai esat mākslinieks, žurnālists vai ārsts,” uzskata mākslinieks. 

“Šobrīd ir ļoti interesants laiks, jo notiek pārmaiņas ekonomikā, pārmaiņas klimatā.. Paskatieties uz savu dzīvi – kas jums ir svarīgāk – katru dienu aizbraukt tepat aiz stūra ar auto, vai tas, ka jūsu bērns var dzert tīru ūdeni? Melanholija par to atgādina. Es ceru, ka mana māksla par to runā,” saka Šošs. 

Viņa skulptūras ataino melanholijas formu, un mākslinieks ir pārliecināts – šāda forma ir ikvienā cilvēkā. 

“Tā atgādina sievieti vai vīrieti,  tomēr tā ir personības garīgā komponente.  Reizēm lielāka, reizēm mazāka, reizēm krāsaina – mēs esam dažādi. Arī gleznās lielie laukumi ataino šīs melanholijas formas,” stāsta Šošs. 

Mākslinieks Rīgā pirmo reizi bijis pirms deviņiem gadiem, kad izstādi šeit rīkojusi viņa kundze. Tad arī notikusi iepazīšanās ar galerijas “Māksla XO” vadītāju Ilzi Žeivati, tagad sadarbība rezultējusies personālizstādē ar gluži jauniem darbiem. Vienā no galerijas telpām apskatāmi lielformāta audekli un papjēmašē skulptūras, bet otrā - nelielas kolāžas, kurās Tamāšs Šošs kombinējis paša veidotus  un atrastus attēlus.

Mākslinieka domāšanā svarīga vieta ir mitoloģijai, tāpēc viņa darbos ir ne tikai daudz vizuālu, bet arī saturisku atsauču uz grieķu mītiem un varoņteikām. Šošam svarīgi arī, kā skatītājs aplūkos viņa darbus.

“Uzkavējieties galerijā ilgāk, neskrieniet. Ārā, uz ielas, ir ikdienas laiks, bet šeit, galerijā, ir cits laiks. Tas ir klusuma laiks, jūsu un jūsu gara laiks. Jums gleznas nav jāsaprot, tikai jāredz. Ja mākslas darbs ir labs, tas iedarbojas emocionāli un garīgi. Un es ceru, ka jums šīs gleznas patiks,” teic mākslinieks.  

Tamāša Šoša izstāde “Melanholija” galerijā “Māksla XO” būs skatāma līdz 17. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti